Laulujoutsen levittäytyy ulkosaaristoon

Uudessakaupungissa on tehty tiettävästi Suomen ensimmäinen havainto ulkosaaristossa pesivästä laulujoutsenesta. Kaksi lintuharrastajaa löysi heinäkuun alussa Uudenkaupungin Klopin saarelta laulujoutsenparin, jolla oli neljä juuri kuoriutunutta poikasta.

luonto
Joutsenen poikaset 2.7.2011
Klopin saaren joutsenparilla on neljä poikasta.Kari Jalava

Olli Tenovuo on seurannut pitkään Uudenkaupungin ja Pyhämaan ulkosaarten lintumaailmaa. Hän on tehdystä havainnosta iloinen.

- Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun laulujoutsen pesii ulkosaaristossa. Tilanne kertoo siitä, että sopivista pesimäreviireistä alkaa muualla olla pulaa.

- Ainakin Klopin saaressa laulujoutsen pesii sulassa sovussa lähellä pesivän kyhmyjoutsenparin kanssa, joten ne näyttävät mahtuvan samalle alueelle, päättelee Tenovuo.

Aivan yllättäen laulujoutsen ei kuitenkaan ole ulkoluotojen pesimälinnuksi ilmestynyt.

- Ulkosaarilla on jo muutamana kesänä näkynyt aikuisia lintuja, joten pesintä oli vain ajan kysymys, toteaa Tenovuo.

Kuollut merikotka Harmaaletolla

Tenovuo teki kesäkuun lopulla Harmaaleton saaresta ikävän löydön, kun hän kohtasi kuolleen merikotkan.

- En osaa sanoa, onko lintu kuollut normaalisti, vai onko sitä ammuttu. Raato oli jo niin pahoin mädäntynyt, että siitä oli päältä päin mahdoton päätellä kuolinsyytä. Ilmoitin löydöstä kuitenkin merikotkatyöryhmälle. Kyseessä ei ollut vanha lintu, joten ei se ainakaan vanhuuteen kuollut. Toki se on voinut menehtyä johonkin sairauteenkin, Tenovuo pohtii.

WWF:n merikotkatyöryhmän jäsen Jouko Högmander kertoo, että vuosittain tehdään muutama havainto merikotkista, jotka ovat kuolleet muista syistä kuin ampumalla.

Hän ei osaa sanoa Harmaaleton merikotkan kuolinsyystä mitään varmaa.

- Se on kuitenkin selvää, että Selkämeren kansallispuiston myötä haahkan kevätmetsästys loppuu. Ensi keväänä haulikon laukauksia ei pitäisi esimerkiksi Harmaaletolta kuulua, hän sanoo.

Pesinnät onnistuneet

Vesilintujen pesinnät ovat onnistuneet tänä keväänä sangen mukavasti Uudenkaupungin saaristossa.

- Haahkapoikueet ovat esimerkiksi olleet kohtuullisen isoja. Näyttäisi siltä, että pesinnät ovat onnistuneet tavallista paremmin, hän kertoo.

Lähteet: YLE Turku / Markku Salo