Kesäillan valssi soi Tuuloksessa mollissa

Viihdeohjelma Kesäillan valssi tuli tiistaina ensi kertaa Tuulokseen Kapakanmäelle. Sekä juontaja Sari Tamminen ja ohjaaja, tuottaja Anssi Repo ovat harmissaan pitkäaikaisen ohjelman päättymisestä.

valssit
Tuuloksen Kapakanmäki
Jaa miten niin muka ruma?YLE / Riitta Kujala

Ohjaaja, tuottaja Anssi Revon odotukset olivat nauhoituspäivän iltapäivänä korkealla.

- Tätä on aina niin mukava tehdä. Parhaassa tapauksessa on tänään toistatuhatta tanssijaa paikalla, lopullinen väkimäärä vähän jännittää, Repo aprikoi.

Miksi sitten Kapakanmäelle tulo kesti näinkin kauan, vaikka tanssiviihdeohjelmaa on tehty tällä nimellä jo 16 vuotta?

- Tämä on niin ruma lava, ettei tämä ole herättänyt halua tulla. Lavan ylläpitäjä sitten kerran minua puhutti ja lähdin katsomaan tätä ja totesin, että eihän tämä mikään nätti ole mutta omaleimainen ja hyvällä paikalla. Oikein kunnon tanssipaikka, ei niin kaunis mutta toimiva, Repo tiivistää.

Takana lava poikineen

Suomalaiset tanssilavat ovat yksilöitä ja Kesäillan valssin kesään on tänäkin vuonna kuulunut hyvinkin erilaisia kohteita.

- Tänä kesänä aloitettiin Pavilla Vantaalla, keskellä teollisuusaluetta eli järjettömässä paikassa, mutta kävijöitä käy silti hyvin. Sitten Uittamon lava Turussa on tavattoman nätti. Suomessa on romanttisen kauniita paikkoja, osa lavoista tosin on liian pieniä meille ja kilometritkin rajoittavat, reissaaminen on kallista.

Tuuloksessa vuorossa ovat kesän toiseksi viimeiset kuvaukset. Takana on kuuma lavakesä.

- Ilta tuntuu hyvältä, nyt taidetaan pysyä lämpötilassa 20 vaiheilla. Lavalla on 40 astetta, kun ulkona on yli sen, ja tanssijoilla varmaan sitäkin kuumempi. Kuuma on kivaa, mutta tanssitouhussa ja työntouhussa ei ihan sitä kaikkein kaivatuinta, naurahtaa Repo.

Viimeinen kesä

Kesäillan valssilla ja sitä edeltäneellä Sataman valot -ohjelmalla on takanaan jo 20 vuotta suomalaisten tanssittamista. Mutta onko aika ajanut nyt ohi tanssilavaohjelmasta, kun sen tekeminen loppuu tähän kesään?

- 20 vuodessa voi ajatella niinkin, mutta tämä on yksinkertainen ohjelma, jossa tehdään yksinkertaisia asioita, eikä se vanhene. Nuorempaa väkeä käy paljon tansseissa, muttei vaan tohdi tulla nauhoituksiin. Olen erittäin vihainen tästä päätöksestä, se on ajattelematonta, puuskahtaa Repo.

- Ne 400 000-500 000 katsojaa, jotka tätä perjantai-iltaisin katsoo ja 200 000 sunnuntaina uusintaa, niin kyllä he haluavat tämän ohjelman ja mielestäni he myös ansaitsevat sen.

Lavayleisö entistä vaativampaa

Ohjelman juontaja Sari Tamminen on seurannut kesälavoja läheltä ohjelmien alusta asti. Hänen mielestään yleisö on muuttunut vaativammaksi.

- Tanssijat ovat nyt vaativampia, he vaativat tanssiorkesterilta enemmän. Ennen lähdettiin sillä mielellä, että yleisö kiltisti kuuntelee ja ottaa kiltisti vastaan, mutta nyt bändi joutuu tarkkaan seuraamaan, mitä tanssijat haluavat tanssia, Tamminen kertoo.

Ohjelman lopettamisratkaisu vetää mielen haikeaksi.

- Onhan se aika outoa, että kun melkein puolet elämästä on kaikki kesät viettänyt tämän porukan kanssa ja nauttinut tunnelmasta, niin onhan se haikeata. Tosi kiitollinen olen näistä vuosista, on uskomatonta, että ollaan saatu näinkin kauan tehdä. Olisihan tätä jatkanut, hän sanoo.

Freelancerpohjalta juontavan Tammisen jatkosuunnitelmat ovat nyt auki.

- Tilanne on se, että kaikki ovet ovat auki ja toivottavasti mukavia mahdollisuuksia tulee. Ei tiedä mistä ja miten. Ei minulla ole mitään tarvetta saada naamaa televisioon, olen niin kauan ollut ja tehnyt, mutta muut työt jatkuu kuin ennenkin.

Kesäillan valssi 12.7. Kapakanmäki, Tuulos, klo 19.30

Osa 9: Janne Tulkki & Tulinen Sydän

Jaana Hiltunen ja Hurma

Osa 10. Mikael Konttinen & Nelinpeli

Anne Härkönen ja Hurma

YLE 2 ulostulopäivä: Osa 9: 5.8 & Osa 10: 12.8.

Lähteet: YLE Häme