Haminan risteilyliikenne päässee viimein alkamaan

Matkustajaristeilyt Haminasta Viipuriin pääsevät näillä näkymin viimein alkamaan viikonvaihteessa. Alun perin matkat Viipuriin piti aloittaa jo juhannuksena, mutta risteilyjen aloittaminen on lykkääntynyt useaan otteeseen.

Viipuri
Kapteeni Geir Olsen Namdalingenin ohjaamossa
YLE / Jaakko Rantala
Namdalingen katamaraani Haminan Tervasaaren satamassa

Kauan odotettu katamaraani Namdalingen saapui viimein maanantai-iltana Haminan Tervasaareen. Norjalainen miehistö pääsi aloittamaan matkan Norjasta Haminaa kohti viikko sitten.

- Matka oli tosi kaunis matka, koska sää oli hyvä. Norjasta Göteborgiin sää oli aika huono, mutta se ei haitannut, koska tämä laiva on hyvä merellä, kertoo laivan kapteeni Geir Olsen.

11-vuotias Namdalingen on tuttu alus norjalaismiehistölle.

- Olen työskennellyt tällä laivalla siitä asti, kun se valmistui. Kapteenina olen ollut 5-6 vuotta, Geir Olsen sanoo.

Paperisota lykkäsi risteilyjen aloittamista

Laivaa odoteltiin Haminaan jo kesäkuussa, ja matkat Viipuriin piti aloittaa juhannuksena. Paperisota kuitenkin jarrutti katamaraanin liikennöintiä moneen kertaan.

- Alus tulee EU:n ulkopuolelta EU:n sisälle ja liikennöi EU:n ulkopuolelle, joten meidän tarvitsee käydä läpi kaikkien toimijavaltioiden omat säännökset, Haminan Risteilyliikenteen johtaja Jarmo Ahonen kertoo.

Laivaan mahtuu 140 matkustajaa, mutta tarkkoja matkustajamääriä ensimmäiselle Viipurin-matkalle risteilyliikenteen johtaja ei vielä osaa sanoa. Viivästyksistä huolimatta hän luottaa risteilyjen kiinnostavan ihmisiä edelleen.

- Muutama henkilö on ilmoittanut, että ei tule mukaan. Kaikki muut ovat valmiita siirtämään lähtöä myöhäisemmäksi. Se on niin kiinnostava aihe, että meidän nettisivuilla käy parhaimmillaan toista tuhatta ihmistä vuorokaudessa, Jarmo Ahonen kehaisee.

Asiakkaat ja miehistö odottavat matkaa

Norjalainen kapteeni Geir Olsen aikoo viipyä tällä kertaa viikon Haminan ja Viipurin keikallaan. Sen jälkeen toinen miehistö ottaa ohjat ennen Olsenin seuraavaa työvuoroa. Kapteeni on innoissaan matkastaan.

- Tämä on ensimmäinen matkani Suomeen ja Viipuriin. Toivottavasti myöhemmin aurinko paistaa, kapteeni Geir Olsen toivoo sateen piiskatessa ohjaamon ikkunaa.

Liikennöitsijä uskoo, että pahimmat pykäläviidakot risteilyjen aloittamiseksi on jo ohitettu. Tämä tietää sitä, että pian matkustajaliikenne Haminasta Viipurin käynnistyy 20 vuoden tauon jälkeen.

- On vielä muutamia käytännön asioita, mitä me käymme läpi. Se vie tässä muutaman päivän aikaa ja sen jälkeen olemme valmiita starttiin, Jarmo Ahonen lupaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi