Fly Lappeenrannan kauppa puretaan

Lappeenrannan kaupunkiyhtiöt ja Lappeenranta International Airport päättivät purkaa Fly Lappeenrannan myynnin. Sopimuksen purkamisella ei ole vaikutusta Lappeenrannan lentokentän toimintaan, vaan lentoliikenne jatkuu normaalisti.

Lappeenranta
YLE Etelä-Karjalan Radio

Lappeenrannan kaupunginhallitus antoi kaupan purulle siunauksensa maanantaisessa kokouksessaan.

Fly Lappeenrannan toiminnan ostanut Lappeenrannan lentokenttäyhtiö jatkaa toimintaansa, mutta yhtiön kaupungille maksamaa hintaa on soviteltu matkustajakohtaisten rojaltien osalta. Lentokenttäyhtiön kaupungille maksamaksi hinnaksi Fly Lappeenrannan toiminnoista jää kokonaisuudessaan noin 241 000 euroa.

Lentokenttäyhtiö esitti kaupan purkua, koska sen mielestä muun muassa pysäköinti ja mainosmyynti eivät ole tuottaneet odotetusti.

Kauppa tehtiin viime syksynä

Fly Lappeenrannan liiketoiminta myytiin 3.syyskuuta 2010 liikemiesten omistamalle Lappeenranta International Airport yhtiölle. Myynnin yhteydessä sovittiin kauppahinnan 150 000 euron lisäksi matkustajamääriin perustuvasta maksusta, jonka uusi lentokenttäyhtiö tilittää Lappeenrannan kaupunkiyhtiöille. Matkustajarojalteista tuli kuitenkin kiistaa.

Lappeenrannan kaupunginlakimiehen Eero Immosen mukaan Lappeenranta International Airportilla oli kesäkuun puolivälissä maksamatta kaupungille jo 130 000 euroa matkustajamääriin pohjautuvia rojalteja.

Lappeenranta International Airport puolestaan väitti kaupungin jättäneen hoitamatta omia velvoitteitaan, joista oli sovittu kaupan yhteydessä.

Olosuhteet muuttuneet lentokenttäliiketoiminnassa

Kaupan osapuolten mukaan syyskuussa 2010 solmitun liiketoimintakaupan jälkeen liiketoiminnan harjoittamisen mahdollisuudet Lappeenrannan lentokentällä ovat oleellisesti muuttuneet. Varsinkaan LIA:lle luovutetut pysäköinti- ja mainosmyyntitoiminnot eivät ole tuottaneet suunnitelmien mukaan.

LIA ilmoittikin Lappeenrannan kaupunkikonsernille, ettei voi jatkaa toimintaansa sovittujen velvoitteiden mukaisesti muuttuneiden olosuhteiden takia ja halusi purkaa kaupan.

Kaupan osapuolet ovat nyt päässeet yksimielisyyteen kaupan purkamisen ehdoista. Kaupan purkamisen yhteydessä sovittiin, että Lappeenranta International Airportin maksut Fly Lappeenrannalle sopeutetaan vastaamaan olosuhteiden muutosta. Myös uudesta maksuaikataulusta sovittiin.

Kuluvan vuoden matkustajamäärä Lappeenrannan lentoasemalla on kesäkuun loppuun mennessä ollut 51 404 matkustajaa. Koko vuoden matkustajamäärän ennakoidaan olevan ennätykselliset noin 110 000 matkustajaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala