Cambridgen tutkijat ratkaisivat poninhännän arvoituksen

Cambridgen yliopistossa Britanniassa on laadittu kaikkien aikojen ensimmäinen matemaattinen malli, joka selittää, miten poninhäntä muodostuu. Silkan tieteellisen kiinnostavuuden lisäksi mallista saattaa olla apua tekstiiliteollisuudelle, tietokoneanimoinnille ja kosmetiikkateollisuudelle.

Professori Ray Goldstein esittelee työtoveriensa kanssa kehittelemäänsä poninhäntien matemaattista kaavaa Cambridgen yliopistolla. Kuva: Reuters-TV

Malli selittää ensi kertaa, miten hiukset jakautuvat poninhännässä. Tutkijat ottivat huomioon hiusten jäykkyyden, kiharuuden ja aaltoilun sekä painovoiman vaikutuksen. Tulokseksi tuli vastaus siihen, miten hiusten keskinäisestä törmäilystä syntyvä ulkoinen paine pöyhöttää poninhäntää.

Tulokset ovat sovellettavissa mihin tahansa materiaaliin, muun muassa villaan ja turkiksiin. Mallista voi olla apua myös tietokonegrafiikassa ja animaatioissa, joille luonnollisen näköiset hiukset ovat tunnetusti pulma.

Jo Leonardo da Vincin tiedetään pohtineen hiusten kuvaamisen ongelmaa. Cambridgen yliopiston professorin Raymond Goldsteinin mukaan vastaus on matemaattisesti hämmästyttävän yksinkertainen. Fyysikot etsivät aina monimutkaisuudesta yksinkertaisuutta, ja tällä kertaa se todella onnistui, sanoo tyytyväinen Goldstein.

Tukimuksen julkaisemisen jälkeen Unilever-yhtiö on ollut yhteydessä Goldsteiniin. Muun muassa shampoita valmistavaa päivittäistavarajättiä kiinnostaa, syntyisikö tutkimuksen pohjalta esimerkiksi takkuuntumista ehkäisevä shampoo.