Koloradonkuoriaisia havaittu viime vuosina vähän

Kuoriasten vähäisyys johtuu onnistuneista torjuntatoimista ja ennen kaikkea siitä, että kaakosta ei ole puhaltanut sopivia myrskytuulia, jotka kuljettaisivat kuoriaiset Venäjältä Suomeen.

koloradonkuoriainen
Koloradonkuoriaisen (Leptinotarsa decemlineata) tunnistaa kelta-mustaraitaisesta värityksestä.
Lehtikuva

Viime vuosina kuoriashavainnot ovat olleet yksittäistapauksia. Vuonna 2010 Suomessa kirjattiin vain yksi kuoriaishavainto Parikkalassa. Tämä on osaltaan osoitus siitä, että torjuntatoimet ovat tepsineet hyvin.

- Havaitut esiintymät on hävitetty. Hävityksen jälkeen aluetta valvotaan 3 vuotta, ettei alueelle jää pysyviä esiintymiä, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Paula Lilja.

Suurin syy on kuitenkin säässä. Kuoriaiset lentävät Suomeen yleensä Venäjältä puhaltavien myrskytuulien mukana.

Vuoden 2002 kuoriaisinvaasio

Viimeksi kuoriaset tekivät Suomeen todellisen suurinvaasion vuonna 2002. Tuolloin kirjattiin yli 300 kuoriaisesiintymää.

- Silloin Venäjän pelloilla oli paljon kuoriaisia, jotka sopivaan aikaan sattunut myrskytuuli puhalsi tänne, Lilja muistelee.

Tänä vuonna on kirjattu vain yksi havainto Porkkalassa, mutta Evira kehottaa perunanviljelijöitä tarkkaavaisuuteen. Kuoriasten esiintymisaika on meneillään parhaillaan.

- Esiintymäajat ovat yleensä heinäkuun alusta. Toivotaan kuitenkin, että myös tämä vuosi olisi hiljainen.

Evira suosittelee perunanviljelijöitä tarkastamaan peltojaan säännöllisesti kuoriasten varalta. Havainnot kuoriaisista tai kuoriaisen tuokista on tehtävä Eviralle.

Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimmista perunan tuholaisista.