Kaisaniemen jättiläislumme kestää miehen painon

Kaisaniemen kasvitietellisen puutarhan jättilumpeen lehti on kasvanut sellaisiin mittoihin, että se kantaa jopa 70 kilon painon. Lummehuoneen tähti parananjättilumme, latinaksi Victoria cruziana, on kasvattanut halkaisijaltaan yli puolitoistametrisiä lehtiä.

luonto
Puutarhuri Yaiza Malin kokeilee kannatteleeko jättilumpeenlehti ihmistä
Puutarhuri Yaiza Malin kokeilee kannatteleeko jättilumpeenlehti ihmistäLuonnontieteellinen keskusmuseo

Puutarhurit päättivät testata, pitääkö viidakkolegenda paikkansa, ja käyttivät keveintä koekaniinina. Jättilumpeen lehdellä kelluva puutarhuri näyttääkin aivan H.C. Andersenin sadun Peukalo-Liisalta.

Puutarhuri Merja Pulkkinen kertoo, että lumpeessa on tänä kesänä ollut parikymmentä senttiä leveämpiäkin lehtiä.

Parananjättilumme kasvaa luonnossa Paraná- ja Uruguai-joissa Etelä-Amerikassa. Yksi lumme kasvattaa luonnossa 40-50 lehteä ja sen lehdet voivat olla halkaisijaltaan jopa 180 senttisiä. Lehtien alapinta on täynnä teräviä piikkejä, joiden avulla lumme puolustautuu kasvinsyöjiä vastaan.

Jättilumme myös kukkii Kaisaniemessä, tosin vain öisin. Ensimmäisenä yönä kukka avautuu valkoisena, sulkeutuu sitten päiväksi ja avautuu seuraavana iltana uudestaan vaaleanpunaisena.

Parananjättilumme selvisi jatkosodan pommituksista. Lähistölle osuneet pommit särkivät tuolloin kasvihuoneiden lasituksen, ja melkein kaikki kasvit kuolivat. Jättilumpeen siemeniä löytyi kuitenkin kylmävesialtaasta jään alta. Siemenistä kasvatetut jättilumpeet ovat nykyisten lumpeiden esivanhempia.

Lähteet: YLE Uutiset