1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Kokkolan Taikahuilu esittelee suomalaislaulajia

Torstaina käynnistyvä Kokkolan Oopperakesä esittelee maailmalla uraa tekeviä suomalaislaulajia. Kokkolassa valmistaudutaan jo kuudenteen oopperakesään. Aiempien kesien Figaron häät ja Carmen ovat kiinnostaneet yleisöä ympäri Suomen.

musiikki
Kuvassa kolme laulajaa:   Tamino  (Lasse Penttinen)vas., 3. nainen           (Tuula Paavola) ja  Papageno (Arttu Kataja).
Taikahuilun Tamino (Lasse Penttinen), 3. nainen ( Tuula Paavola) ja Papageno (Arttu Kataja).YLE / Kalle Niskala

Kokkolan tämän kesän oopperana kuullaan Mozartin Taikahuilu. Festivaalin taiteellinen johtaja Anu Komsi iloitsee siitä, että niin moni maailmalla talvisin työskentelevä suomalaislaulaja tulee mielellään Kokkolaan kesätöihin.

- Olen hyvin tyytyväinen, että saimme baritoni Arttu Katajan Berliinin valtionoopperasta, Komsi iloitsee.

Muita Kokkolassa esiintyviä, kansainvälistä uraa tekeviä laulajia ovat Lasse Penttinen, Sofia Kallio, Karita Jungar sekä Komsin sisar Piia Komsi.

Savonlinnan esiintyjävalinnoista nousi kohu

Savonlinnan oopperajuhlien taiteilijavalintoja on epäilty suomalaisia syrjiviksi. Kokkolassa sen sijaan pidetään tärkeänä sitä, että oopperakesän yleisöllä on mahdollisuus nauttia nimenomaan suomalaislaulajien osaamisesta.

- Jos laulaja esiintyy Berliinissä tai missä tahansa maailman ykköslavoilla, niin tarkoittaahan se tasoa. Ja jos hän on vielä suomalainen, niin mikä sen iloisempaa, Komsi sanoo.

Taiteellisena johtajana festivaalin alkuajoista asti työskennellyt sopraano Anu Komsi esiityy myös itse Taikahuilussa Yön kuningattarena.

Oopperaa ja sirkushuveja

Taikahuilua esitetään sirkusteltassa keskellä Kokkolan kaupunkia. Orkesterina on Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri jota johtavat kapellimestarit Sakari Oramo ja Santtu-Matias Rouvali.

Kokkolan oopperakesän esitykset tunnetaan ajoittain jopa roisistakin huumorista, joka on rikkonut oopperasta vallalla olevia ennakkokäsityksiä.

Taiteellinen johtaja Anu Komsi uskoo kuitenkin klassikkoteosten vetovoimaan.

- Meillä on ollut jo kaksi hittioopperaa, Figaron häät ja Carmen. Nyt on Taikahuilun vuoro.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Irmeli Kangaspunta

Lue seuraavaksi