Lomat hiljentävät lounasravintolat

Kesä on monille ravintoloille kiireisintä aikaa, mutta monissa lounasravintoloissa asia on päinvastoin. Useat työssäkäyvien ja opiskelijoiden lounaspaikat laittavat heinäkuuksi lapun luukulle, kun asiakkaatkin viettävät lomaa.

ravintolat
suljettu lounasravintola
YLE

Amican ravintoloista heinäkuun kiinni ovat ainakin keskustan Technopoliksen Konnekti ja Linnanmaan Technopoliksen Misteli. Linnanmaalta löytyy kuitenkin toinen Amican ravintola, jossa lounasta voi käydä nauttimassa läpi kesän.

- Olemme lähiympäristön ainoa ravintola joka on tällä hetkellä auki, joten asiakkaita riittää kesälläkin. Muissa ravintoloissamme tilanne on arvioitu asiakaskunnan mukaan. Monet yritykset pitävät heinäkuun lomaa joten ravintolaakaan ei ole järkeä pitää silloin auki, ravintola Smarthousen ravintolaesimies Katriina Ylikoski kertoo.

Saman selityksen antaa Oulun helluntaiseurakunnan LounasKeitaan pääemäntä Pia Lämsä.

- Monen vuoden ajan ollaan pidetty heinäkuu kiinni, kun asiakkaitakin käy niin vähän. Vähän jännittää aina elokuussa avata, että muistavatko asiakkaat tulla takaisin, mutta kyllä he sieltä aina sitten tiputellen palaavat, Lämsä naurahtaa.

Yliopisto on kesäisin hiljainen, joten ravintolatkin ovat sulkeneet ovensa. Tällä hetkellä Linnanmaan kampukselta löytyy vain yksi avoinna oleva ravintola normaalin kuuden sijaan.

Kaikki eivät lomaile

Kaikki yritykset eivät kuitenkaan laita toimintaansa paussille kesällä, joten työssäkäyviä lounastajia riittää. Näin ollen Oulusta löytyy myös reilusti koko kesän auki olevia lounasravintoloita.

Antell-Catering oy:n toimitusjohtaja Tomi Lantto kertoo, että vaikka muutamat Antellin Oulun henkilöstöravintoloista ovatkin kesällä osittain suljettuina, suurin osa palvelee läpi kesän.

- Kiinni olevat paikat ovat sieltä pienimmästä päästä ja aukioloajat sovitaan ihan asiakasyritysten tarpeiden mukaan. Joustavuutta löytyy, esimerkiksi jos asiakas haluaa järjestää kiinni olevassa ravintolassa tilaisuuden, niin siinä tapauksessa keittiö avataan.

Lomalaiset lounaalla

Lounasravintoloissa käy työntekijöiden lisäksi myös lomalaisia. Sijainnista riippuen lomanviettäjiä saattaa ravintoloissa näkyä jopa työssäkäyviä enemmän. Esimerkiksi Oulun automuseon lounasravintola Cafe Caroliinassa kesä on sesonkiaikaa.

-Tämä kun on tässä automuseon yhteydessä ja museoliput tästä kuitenkin myydään, niin olemme auki koko kesän joka päivä. Lounastajia on riittänyt hyvin, lomalaisia on käynyt paljon. Loppukesästä käy myös ulkomaisia asiakkaita Keski-Euroopasta, kun heillä alkavat lomat, Cafe Caroliinan kokki Kauko Litendahl kertoo.

Liiketullin Taverna puolestaan hiljenee lomien takia hieman. Poikkeuksia aukioloaikoihin ei kuitenkaan tehdä kuin sunnuntain kohdalla, jolloin paikka on kiinni.

-Heinäkuu on kuukausista hiljaisin, mutta asiakkaita riittää siitäkin huolimatta sen verran, että täysmiehityksellä mennään. Lähellä on paljon yrityksiä ja rakennustyömaita, sellainen vakioporukka meillä käy kesälläkin, yrittäjä Merja Suorsa kertoo.

Lähteet: YLE Oulu