Buto on hiljaisuutta ja hitautta

Buto on Japanissa II maailmansodan jälkeen syntynyt tanssin, teatterin ja kuvataiteen maastossa risteilevä fyysisen ilmaisun muoto. Limingassa on meneillään jo kolmatta kertaa buto-tanssin kesäkurssit.

Butoh dance
Anna Keränen ja Liana Potila.
YLE

Buto -tanssin suosio on kasvanut mittaavasti jo Pohjois-Suomea myöten. Monet eri alan taiteilijat ovat viehättyneet tähän alitajunnasta nousevaan karkeaan estetiikkaan. Buto-tanssin tunnettuvuutta Oulun seudulla ovat ajaneet butotanssija/näyttelijä Liana Potila sekä ammattitanssija Henna Hanhineva.

Monitaiteellisen ryhmittymä Luotain on ollut rikastuttamassa tanssin kenttää muun muassa Tyttö ammeessa -butotanssiteoksen kautta, jonka esityskiertue sijoittui Ouluun sekä maaseutukuntiin.Tulevana syksynä työn alla on Piiat -tanssiteatteriteos yhteistyössä Vaatu Kalajoen, Heidi Kestin sekä englantilaisen Rachel Thompson'n kanssa, Jojo-Oulun tanssin keskuksen osatuotantona.

Alkuperä Japanista

Buto on Japanissa II maailmansodan jälkeen syntynyt tanssin, teatterin ja kuvataiteen maastossa risteilevä fyysisen ilmaisun muoto. Butossa olennaista on myös suhde luontoon.

Tanssiperformanssinakin luonnehditulle butolle ominaista on elämän pimeiden ja valoisien asioiden kuvaaminen. Ominaispiirteinä äärimmilleen hidastettu liike ja valkoiseksi kalkittu vartalo. Rujo ja maanläheinen tanssi ilmaisee elämän, kuoleman sekä rumuuden ja kauneuden tasavertaisina puolina. Aisteja herkistävänä, omaa sisintä kuuntelevana taidemuotona se johdattaa tekijänsä hiljaisuuden ja hitauden äärelle, alitajunnan monikerrokselliseen maailmaan.

Lähteet: YLE Oulu