Löytökoirien määrä lisääntynyt

Ihmiset eivät kenties enää ota kesäkissoja entiseen malliin, mutta löytökissoja Oulun eläinkodissa silti riittää. Uutena ilmiönä on uutta kotia etsivien löytökoirien kasvava määrä.

eläimet
Tarja Kurikka ja löytökoira
Nuorta Toppilasta löydettyä narttukoiraa ei omistaja ole tullut kyselemään. Kuvassa myös Oulun eläinkoti Ay:n yrittäjä Tarja Kurikka.YLE

Kesäkissan ottaminen on Oulun eläinkoti Ay:n yrittäjän Tarja Kurikan mukaan vanhentunut trendi, vaikka hän myöntääkin, että syksyä kohti kissoja yleensä tulee enemmän.

- Enemmän ne löytökissat ovat tällaisia harkitsemattomasti otettuja kissoja tai leikkaamattomien kissojen yllätyspentueita. Jos niille ei löydetä koteja, niin ne pistetään pihalle. Kissoja tänne siis tulee aika lailla, Kurikka kertoo.

Kissat ovat Oulun eläinkodissa enemmistönä, mutta niiden määrä on viime vuosina pysynyt suunnilleen vakiona. Löytökoirien määrä sen sijaan on Kurikan mukaan kasvamassa. Tällä hetkellä kotia etsiviä koiria on eläinkodissa neljä.

- Se on enemmän kuin aiemmin. Ehkä ihmisten omat ongelmat ovat lisääntyneet, ja siinä jää sitten lemmikitkin hoitamatta, Kurikka pohtii syitä sille, miksi omistajat jättävät koiransa heitteille.

Eräänkin eläinkotiin päätyneen koiran törröttävät luut kertovat selvästi, että omistaja ei ole hoitanut asioita niin kuin pitäisi. Kurikka toivoo, että ihmiset saataisiin paremmin vastuuseen eläimen laiminlyönnistä.

Eläinkodin puhelin soi tiuhaan

Eläinkotiin tulee päivittäin kymmeniä soittoja irrallaan olevista eläimistä. Kaikki Oulun, Kempeleen, Kiimingin, Limingan, Lumijoen ja Oulunsalon löytöeläimet toimitetaan Oulun eläinkotiin ja tarvittaessa tullaan hakemaankin.

-Oulussa ja lähikunnissa on mielestäni asiat hoidettu paremmin kuin normaalisti Suomessa. Ei kaikissa kunnissa eläimiä noudeta, vaan ne täytyy itse toimittaa löytöeläinpaikkaan, Kurikka sanoo.

Huostaanotot eivät kuitenkaan eläinkodin toimenkuvaan kuulu, vaan sellaiset tapaukset hoitaa eläinsuojeluviranomainen.

Suurin osa eläinkodin löytökoirista palautuu oikealle omistajalleen, kissojen osuus on noin puolet. Jos omistajaa ei 15 vuorokauden sisällä ala kuulua, voidaan eläinsuojelulain mukaan ruveta etsimään eläimelle uutta kotia.

Aina ei uutta kotia löydy

Löytöeläimen hankkimista harkitsevalle ei mitään tiukkaa vaatimuslistaa ole, mutta perustiedot eläimen pidosta täytyy olla. Lisäksi vaativampien koirien kohdalla pitäisi eläimistä olla myös aikaisempaa kokemusta. Aina ei uuden kodin etsiminen ole helppoa.

- Valitettavasti joskus täytyy tehdä sellaisiakin ratkaisuja, että eläin täytyy lopettaa. Koirat ovat monesti aika ongelmaisia, niitä ei ole koulutettu ja niillä voi olla muitakin käytösongelmia. Niissä tapauksissa täytyy sitten harkita, onko koira enää sijoituskelpoinen.

Ihan ilmaiseksi ei uutta lemmikkiä voi Oulun eläinkodista hakea, vaan esimerkiksi kissoista maksetaan 150 euron korvaus. Hinta kattaa kissan leikkauksen, rokotuksen ja mikrosirun istutuksen.

Eroon liian helposti?

Uudelleensijoittamisessa pyritään aina siihen, että lemmikki löytää pysyvän kodin. Joskus eläimet tulevat kuitenkin bumerangina takaisin eläinkotiin. Kurikka kritisoi sitä, että joskus lemmikistä saatetaan luopua hyvin heppoisin perustein.

- Luulen että TV:ssä pyörivistä ulkomaisista eläinsuojeluohjelmista on otettu mallia, ja ihmiset kuvittelevat että kun eläimestä pitää päästä eroon, niin se on helppo vain tuupata eläinkotiin. Ei sen kuitenkaan ihan niin pitäisi mennä, Kurikka toteaa.

Lähteet: YLE Oulu