1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkomaisista marjastajista voi taas kohta tekstata

Ulkomaalaisista marjanpoimijoista voi lähettää taas pian tekstiviestejä Lapissa. Maakunnallinen kyläyhdistys Lappilaiset Kylät ry avaa marjapuhelimen heinäkuun puolivälissä.

marjanpoiminta
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden raakaa arkirealismia Huttujärven tiellä lähellä Pyhätunturia, josta suljetulle puomille on matkaa vielä reilu kilometri!
Unto Viitamäki

Marjapuhelimeen toivotaan palautetta marjanpoimintaan liittyen kirjoitettuna tekstiviestinä, josta käy selkeästi ilmi lähettäjän nimi, aika, paikka, palaute/kehittämisehdotus ja mahdollinen rekisterinumero.

Marjapuhelin avataan 15. heinäkuuta ja sen numero on 040 817 84 64.

Lappilaiset Kylät ry avaa samalla sähköpostin, johon voi myös kirjoittaa aiheesta. Sähköpostin osoit eon marjapalaute@gmail.com (siirryt toiseen palveluun)

Lappilaiset Kylät ry ja kuusi Lapissa toimivaa marjanostajayritystä ovat hyväksyneet toimintaperiaatteet tulevalle marjastuskaudelle. Mukana olevat yritykset ovat Arctic International Oy, Kiantama Oy, Korvatunturin Marja Oy, Lapin Liha Oy, Petri Lehtiniemi Oy ja Tessacraft Oy. Periaatteita on valmisteltu Lapin Liiton johdolla. Toimintaperiaatteilla pyritään estämään ristiriitojen ja vastakkainasettelun syntymistä ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ja paikallisten asukkaiden välillä.

Ulkomaisten marjastusta rajoitetaan

Periaatteisiin on muun muassa kirjattu, että marjanostajayritys kertoo ulkomaalaisille poimijoille jokamiehenoikeuksista sekä huolehtii, että poimijat ovat tietoisia pihapiirejä ja yksityisteitä koskevista erityissäädöksistä. Marjoja saa ensisijaisesti poimia vähintään kahden kilometrin päässä kyläalueen rajalla olevasta tienvarsikyltistä.

Marjanostajayritys antaa poimijoille tarvittaessa neuvoja ja tietoja hyvistä toimintatavoista sekä liikennesäännöistä, jotta Lapissa oloaikana ei syntyisi ongelmatilanteita paikallisasukkaiden tai viranomaisten kanssa. Marjanostajayritys neuvoo poimijoita käyttämään metsästysaikana huomioliivejä.

Marjanostajayritys opastaa poimijoita riittävästi muun muassa rajavyöhykettä koskevista säädöksistä sekä Suomen elintarvike- ja hygienialainsäädännöstä.

Poimijoita luvataan opastaa

Sopimuksen mukaan marjanostajayritys opastaa poimijoita oikeaoppiseen poimintaan, luonnossa käyttäytymiseen sekä asianmukaiseen ja elintarvikelainsäädännön vaatimukset täyttävään poiminta- ja kuljetusvälineiden käyttöön.

Marjanostajayritys ottaa yhteyttä niiden kylien kylätoimikuntiin, joiden alueella ulkomaalaiset marjanpoimijat majoittuvat. Marjanostajayritykset lupaavat järjestää poimijoille riittävät majoitusolosuhteet eli sisämajoituksen ja riittävät sosiaalitilat.

Poimijoille vuokrattavista kulkuvälineistä, majoituksesta ja muista tarvikkeista perittävä korvaus on oltava periaatteiden mukaan kohtuullinen.

Periaatteiden mukaan marjanostajayritys on vastuussa ulkomaalaisista poimijoista. Marjanostajayritys voi käyttää apunaan paikallisia yhteistyökumppaneita esimerkiksi majoitusten järjestämisessä tai marjanhankinnassa.

Marjanostajayritys sitoutuu itse tai yhteistyökumppaneidensa välityksellä ostamaan marjat ulkomaalaisilta marjanpoimijoilta yhden tai kahden päivän välein samoilla ehdoilla kuin kotimaisilta poimijoilta. Poimijoilla on oikeus myydä marjat haluamalleen ostajataholle.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi