Hyppää sisältöön

Välittäjät ja kuntotarkastajat esiin hometalokaupoissa

Kiinteistönvälittäjien ja asuntojen kuntotarkastajien rooli hometalokaupoissa on saamassa lisää huomiota. Äskettäin oikeus tuomitsi myyjän lisäksi ensimmäistä kertaa myös talokaupan välittäjän ja kuntotarkastajan korvauksiin. Asumisterveysliitossa arvioidaan, että päätös vauhdittaa kuntotarkastusten irrottamista asunnonvälityksestä, mikäli päätös kestää ylemmissä oikeusasteissa.

Kuva: Yle

Kosteus- ja homevaurioisen talon kauppa on pilannut vuosien mittaan lukuisten perheiden elämää ja terveyttä.

Sertifioitu rakennusterveystarkastaja Hannele Rämö Asumisterveysliitosta tietää, miten riitoja on yleensä setvitty käräjillä.

- Pääsääntöisesti kiinteistönvälittäjää vastaan nostetut kanteet eivät ole menestyneet lainkaan, mutta kuntotarkastajia vastaan kanteita ei ole nostettukaan.

Nyt Pohjois-Savon käräjäoikeus kuitenkin tuomitsi kiinteistönvälittäjän ja kuntotarkastajan yhteisvastuullisesti myyjän kanssa korvaamaan talon hinnan ja muutakin ostajalle. Kuntotarkastajan taloudellista vastuuta tosin rajattiin.

Oikeuden päätöksen mukaan välittäjä ei ollut kertonut tietoonsa tulleita kosteusvaurioita ja rakennusvirheitä ostajalle. Kuntotarkastaja puolestaan oli ollut tutkimuksissaan huolimaton.

Kiinteistönvälittäjien Liiton puheenjohtaja Auli Niskanen sanoo päätöstä alalle merkittäväksi. Tarvittavina toimina hän pitää vain niitä tavallisia.

- Koulutuksen lisäämistä ja korostetaan varmasti jatkossa yhä enemmän tälläistä ammattitaitoa, selonottovelvollisuutta.

Kuntotarkastajan tilaa yleensä myyjä, usein välittäjän suosittelemana. Kenttä on kirjava, ja puutteellisten tarkastusten raportit ovat niitä, joita joudutaan lukemaan vielä kaupanteon jälkeen, sanoo tutkimuspäällikkö Timo Peltonen Sisäilmakeskus Oy:stä. Hän setvii riitatapauksia kauppakamarin hyväksymänä tavarantarkastajana.

Peltonen korostaa, että tarkastajille on kehitetty koulutus ja tarkastuksille hyvät ympäristöministeriön ohjeet. Hän arvioi korvauksiin johtaneen oikeustapauksen merkitystä.

- Toivottavasti se herättää tietoisuutta näistä asioista. Ja toivottavasti kuntotarkastusten tilaajat osaisivat perehtyä tähän tarkastuksen sisältöön ja vaatia kuntotarkastajalta ohjeistusten noudattamista.

Hannele Rämö Asumisterveysliitosta uskoo suurempiin muutoksiin, jos käräjäoikeustuomio kestää korkeammissa oikeusasteissa. Hän arvioi, että kuntotarkastukset tullaan irrottamaan asuntokaupasta.

- Uskoisin jopa, että se tulisi sitten viranomaisohjatuksi ja sitä tultaisiin valvomaan jostakin ylemmältä taholta.