Hyppää sisältöön

Kokkolan Taikahuilu soi teltassa

Kokkolan oopperan Taikahuilun yhteisharjoitukset ovat paljastaneet ainakin yhden asian: Länsipuistoon rakennettu uusi areena, sirkusteltta toimii. Kapellimestari Sakari Oramon mukaan parasta on se, että nyt orkesteri on sille kuuluvalla paikalla. Näyttämön edessä.

Kuva: YLE / Ari Vihanta

Kokkolan oopperan Taikahuilun harjoitus on astunut yhden pykälän eteenpäin. Monikymmenpäinen soittaja- ja laulajajoukko sekä oopperaan kiinteästi kuuluvat sirkuslaiset koottiin ensimmäisiin yhteisiin harjoituksiin torstaina.

Ohjaaja Samuli Reunasen mukaan hänellä oli kolme syytä lähteä mukaan Taikahuiluun. Ooppera itse, Kokkola Ooppera ja teltta. Hänen mukaansa se asettaa kiinnostavan haasteen:

- Tuskin olisin tätä oopperaa tekemään konserttisaliin, sanoo Reunanen.

Sirkusteltta tuo myös kapellimestarille uuden näkökulman, sanoo Sakari Oramo.

- Edellisissä oopperoissa orkesteri on ollut milloin milläkin sivulla, nyt olemme oikeassa paikassa eli montussa. Kapellimestari näkee solistit ja solistit näkevät kapellimestarin. Esitykseen voi tuoda nyansseja koko esityksen ajan.

Ensi kesä auki

Vaikka teltta on on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi on ensi kesän esitysten paikka auki. Taiteellinen johtaja Anu Komsi sanoo, että yhdistyksella tuskin on taloudellisia mahdollisuuksi kantaa teltan kustannuksia ensi kesänä.

- Teltan kustannuksia täytyisi saada jaetuksi jonkun muunkin kanssa. Ooppera aikoo kuitenkin esittää Taikahuilun ensi kesänäkin, luvassa on neljä näytöstä.

Historian suurin tuotanto

Taikahuilu on West Coast Kokkola Operan mittavin tuotanto, mukana on talkoolaiset mukaan laskien runsaat 200 henkeä. Yksistään palkkakulut ovat 250 000 euroa vajaan 500 000:n euron budjetista.

Lippujen kysyntä on tähän mennessä sujunut edellisvuosuia paremmin, ensi-ilta on loppuun myyty, ja parissa esityksessä on hajapaikkoja tarjolla. - Alun perin ajattelimme, että teltta vetää 600 katsojaa, saimme kuitenkin lisätyksi sata paikkaa. Eli oveltakin saattaa paikan vielä saada, sanoo Anu Komsi.