Joel Lehtonen on Savonlinnan suuri nimi

Joelin päivä huomataan Savonlinnassa, koska silloin nimipäiväsankari kirjailija Joel Lehtonen saa kukkia nimikkoseuraltaan. Joel Lehtos-seura vaalii kirjailijan arvoa ja pyrkii kehittämään kirjailijan kesäpaikkaa Putkinotkoa monilla tavoin.

Joel Lehtonen
Kirjailija Joel Lehtosen patsas saa kukkia nimipäivänään.
Kirjailija Joel Lehtosen patsas saa kukkia nimipäivänään.YLE / Paavo Koponen

Tänä vuonna Lehtosen muistamiseen on sekin syy, että kirjailija syntymästä tulee kuluneeksi 130 vuotta. Suuremmat juhlallisuudet järjestetään joulukuussa, mutta tänään Joelin päivänä kukitettiin kirjailijan patsas.

-Kyllähän Joe Lehtonen on meidän kansallisen kulttuurin kärkimiehiä ja suurnimiä. Inhan tilan, sen niin sanotun Putkinotkon, kehittäminen olisikin suuri asia ja siihen meillä seurassa on suunnitelmia, lupaa Joel Lehtos-seuran puheenjohtaja Kimmo Lavaste.

-Kunhan vaan saadaan nämä neuvottelut nyt kaupungin kanssa selväksi, niin meillä on vakaa aikomus ruveta sitä kehittämään myös, että saataisi se enemmän julkiseen tietoisuuteen, kunnostettaisi sitä ja kehitettäisi siellä toimintaa. Se on Savonlinnalle suuri aarre, jota on käytännön syistä nyt aika paljon laiminlyöty. Mutta uskon, että se on tulossa nyt uudelleen esille, Lavaste sanoo.

Laboratorioteatteri Fennica esittää Putkinotkossa Eeli Klemetin näytelmää "Viisaan nauru", joka kertoo kirjailijasta sekä omien että muiden tekstien kautta. Näytelmässä esiintyy Lehtosen luomia henkilöhahmoja, mutta myös kirjailijaa itseään esitetään useiden eri hahmojen kautta. On sekä valoisia ja myönteisiä, että pimeitä puoliä. Lehtosen hahmo on jopa monikertaisena yhtä aikaa näyttämöllä, eri ikäkausia ja eri piirteitä kuvastamassa.

Lähteet: YLE / Etelä-Savo