1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Asiantuntijat ihmeissään: Miksi lahnat pakenevat joukoittain järvestä?

Etelä-Hämeessä sijaitsevan Loppijärven ranta-asukkaat ovat ihmeissään. Laskujoen padonsuun ovat tukkineet järvestä pakomatkalle yrittävät surkean laihat lahnat. Kalojen outo käytös on arvoitus myös asiantuntijoille.

luonto
Lahnoja muovilaatikossa
Laihat lahnat yrittävät päästä pakoon Loppijärvestä laskujokea pitkin. Asiantuntijat veikkailevat syyksi hapen- ja ruuanpuutetta.YLE / Arja Lento

Lopella, Loppijärvellä ihmetellään lahnojen outoa käytöstä. Suuret, nälkiintyneet lahnat näyttävät pakenevat järvestä joukottain.

Laihoja vonkaleita on löytynyt järven pohjoispäästä, Vanhakosken padosta toukokuun lopun jälkeen pitkälti toista sataa. Lahnat ovat välillä tukkineet padon kapeat laskuaukot.

-Päivittäin niitä tulee patoaltaaseen. Parhaimpina päivinä niitä on verkossa toistakymmentä. Särkiä on tänne noussut aiemminkin, mutta isojen lahnojen tulo on uutta, kertoo Lopenkylän vesiosuuskunnan hoitokunnan puheenjohtaja Markku Ahlqvist.

Kalojen käytös ihmetyttää myös Kokoemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n kalatutkija Heikki Holstia:

-Ilmiö on harvinainen ja erikoinen, en ole tällaiseen aiemmin törmännyt. Mielenkintoista olisi päästä tutkimaan.

Holsti pohtii olisiko hapenpuute voinut laukaista joukkoliikehdinnän, jolloin lahnat pyrkivät siirtymään pois vähähappiselta alueelta. Lahnojen laihuus häntä mietyttää vielä enemmän. Tutkimuksista voisi selvitä olisiko sen takana joku loistartunta.

Myös Suomen Ympäristökeskuksen hydrobiologi Ilkka Sammalkorpi pitää Loppijärven lahnojen joukkopakoa kummallisena. Hän ei ole vastaavaa kuullut.

-Ilmiö on ainutlaatuinern ja mielenkiintoinen. Se olisi näytteiden paikka kun näin outoa tapahtuu.

Sammalkorpi arvelee käyttäytymisen voivan johtua siitäkin, että pohjassa oleva ravinto alkaa olla lopussa kun syöjiä on paljon. Lämpimät kesät ovat myös pitäneet kalakannat korkeina ja kalojen aineenvaihdunnan vilkkaana - silloin ravintoa kuluu yhä enemmän.

Lahnojen pakomatkasta kertoi ensimmäisenä Aamuposti.

Lähteet: YLE Häme / Riitta Kujala

Lue seuraavaksi