Hyppää sisältöön

Kiven sisästä karkaa yhä harvempi

Vankilapakojen määrä on puolittunut vuosikymmenessä. Tapausten harvenemiseen ovat vaikuttaneet muun muassa valvontatekniikan kehittyminen ja vankiloiden osastokokojen pienentäminen. Valtaosa karkaamisyrityksistä tapahtuukin nykyään vankilan muurien ulkopuolella.

Vanki pakeni Vantaan vankilasta köyden avulla karkauspäivänä 2008. Kuva: YLE

Kun 2000-luvun alkuvuosina keskimäärin 28 vankia vuodessa pyrki pois kiven sisästä, vuosikymmenen lopulla enää keskimäärin kolmetoista rikollista ryhtyi pakomatkaan. Helsingin vankilan apulaisjohtajan Irene Litmasen mukaan ilmiötä selittävät useat syyt.

- Ainakin parantunut tekninen valvonta, teknisten laitteiden kehittyminen. Ja tietenkin virheistä aina opitaan. Henkilökuntaa koulutetaan ja koulutuksessa kriittisiin tilanteisiin kiinnitetään huomiota.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan myös vankiloiden peruskorjaukset ja niiden yhteydessä pienentyneet osastokoot ovat vaikuttaneet asiaan.

- Pienemmillä osastoilla on vähemmän vankeja, ja se luo sellaista turvallisuuden tunnetta. Se myöskin tehostaa vartiointia, Rikosseuraamuslaitoksen ylitarkastaja Jukka Siltaloppi sanoo.

Karkuun yritetään muurien ulkopuolella

Nykyään tyypillinen pakoyritys on karkaaminen kuljetuksen aikana. Ne ovat tilanteita, joissa vankia lähdetään viemään vankilan ulkopuolelle esimerkiksi lääkäriin.

- Sitten siitä kuljetuksesta vanki yrittää pakoon tai lähtee juoksemaan, selventää Litmanen.

Heinäkuun neljäntenä päivänä Oulun vankilasta pakeni murhasta elinkautiseen tuomittu Pekka Luukkonen. Hän kiipesi neljä metriä korkean vankila-aidan yli. Rikosseuraamuslaitoksen ylitarkastaja Jukka Siltaloppi pitää karkuritarinaa poikkeuksellisena.

- Karkaamisia muurivankiloiden sisäpuolelta tapahtuu äärimmäisen harvoin.

Helsingin vankilassakin elokuvista tuttu, dramaattinen muurin yli loikkaaminen tapahtui viimeksi viisitoista vuotta sitten.

- Siinä oli ulkopuolisia avustajia ja aseita mukana. Ja sitä edellinen oli noin 20 vuotta sitten, jolloin vanki käveli portista ulos ruohonleikkurin kanssa asianmukaisesti leikkaamaan vankilan nurmikoita. Mutta hän jättikin leikkurin siihen ja lähti menemään, kertoo vankilan apulaisjohtaja Litmanen.