1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perhoset

Idänsiilikkään tutkiminen jatkuu

Kuhmossa jatketaan harvinaisen idänsiilikäs-perhosen etsintää. Tänä kesänä perhosta ei välttämättä enää löydy, arvioi suunnittelija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta.

perhoset
Idänsiilikkään toukkaLuonnontieteellinen keskusmuseo / Pekka Malinen

- Kyllä se on tältä kesältä pintansa pitänyt. Kahteen yksilöön havainnot jäivät, yksi saatiin kiinni ja toinen nähtiin lennossa.

Elävän perhosen etsintää jatketaan kahden vuoden kuluttua. Ensi vuonna etsitään toukkia.

- Etsintä keskitetään suopursuille, samaan paikkaan mistä perhonen löydettiin tänä kesänä. Venäjällä on viitteitä siitä, että toukat eläisivät pesueina, josta ne erkanisivat loppuvaiheessa.

Juhannuksena löydettyä yksilöä luultiin naaraaksi, mutta se osoittautuikin koiraaksi. Näin ollen perhonen ei voinut houkutella lajikumppaniaan lisääntymään. Leinonen uskoo kuitenkin, että perhoslajin harvinaisuus ja elinkaari saadaan vielä selville.

- Tähän mennessä tehdyt löydöt osoittavat, että perhonen elää Kuhmossa. Lapissa elävän siilikkään mysteeri selvisi 200 vuodessa, mutta nyt tuloksiin päästäneen nopeammin. Perhonen ei välttämättä ole niin harvalukuinen kuin on luultu, se vaan piilottelee riivatun hyvin.

Lähteet: YLE Kainuu

Lue seuraavaksi