1. yle.fi
  2. Uutiset

Vankipako muuttaa Oulun vankilan käytäntöjä

Elinkautisvangin karkaamiseen ei Oulun vankilan johdon mukaan liity vakavia virheitä. Johdon mukaan puutteellinen töiden suunnittelu vankilan tavaranlastausalueella mahdollisti vangin pakenemisen. Vangin pakomatka Oulun vankilasta jatkuu jo toista viikkoa.

vankeus
Oulun vankila
YLE

Murhasta elinkautiseen tuomittu Pekka Luukkonen pääsi vankilan lastausalueelle, kun sinne oltiin tuomassa tavaraa. Alue ei ole tarkoitettu vangeille, eikä vankilan johdosta oteta kantaa siihen, miten vanki oli päässyt tälle alueelle. Tämän jälkeen Luukkonen pakeni neljä metriä korkean muurin yli.

- Tässä oli ehkä jossakin vaiheessa pieniä puutteita suunnittelussa ja sitten ei oltu mietitty asioita ihan loppuun saakka, sanoo Oulun vankilan apulaisjohtaja Tapio Iinatti.

Karkaamisen vuoksi vankila on muuttanut tavaran vastaanoton käytäntöjä. Vankilan johto pitää mahdollisena, että karkurilla oli avustajia ulkopuolella.

- Hänellä on varmaankin ollut avustaja, koska näin pitkä piileskely ei onnistuisi muutoin. Hänellähän ei ollut lähtiessään rahaa eikä puhelinta, toteaa apulaisjohtaja Iinatti.

Oulun vankila on tehnyt tapauksesta oman selvityksensä Rikosseuraamusvirastolle, joka päättää mahdollisista toimenpiteistä myöhemmin. Pako on harvinainen, sillä edellisestä Oulun vankilapaosta muistellaan olevan kymmenkunta vuotta.

Poliisi ei pidä miestä erityisen vaarallisena

Poliisi on saanut kuusamolaismiehestä näköhavaintoja, mutta mitään ratkaisevaa vihjettä ei ole tullut. Poliisi pyytää soittamaan havainnot karkurista hätäkeskuksen numeroon 112.

- Meillä ei ole sellaista tietoa, että hän olisi tällä hetkellä erityisen vaarallinen, ja hän on menestynyt hyvin vankilassa. Uskoisin, että hän on kumminkin hyvin peloissaan, tarkkailee ympäristöä. Hänellä ei ole varaa tehdä mitään koska tietää, että sitten hän jää kiinni, arvioi rikoskomisario Tapani Tasanto Oulun poliisista.

Luukkosen arvellaan liikkuvan vanhan Oulun läänin alueella.

Lähteet: YLE Oulu / Tapani Leisti

Lue seuraavaksi