1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kuka valvoo luottoluokittajaa?

Eurooppa rypee talouskriisissä ja samaan aikaan amerikkalaiset luottoluokitusyritykset pahentavat tilannetta luokittamalla Euroopan kriisimaat entistä alemmas.

Fitch Ratings -luottoluokituslaitoksen rakennus New Yorkissa. Kuva: Justin Lane / EPA

Irlannin hallitus hyökkäsi keskiviikkona kovin sanoin luottoluokittaja Moody'sia vastaan. Irlannin mukaan Moody's vetää täysin päinvastaista linjaa kuin muut laitokset, kun se alensi Irlannin luottokelpoisuuden roskaluokkaan.

Ajoitus on kieltämättä kummallinen. Luottoluokituslaitos Fitch oli vasta edellisviikolla pannut merkille, että Irlannin talous on kääntynyt kasvuun, ja painottanut, että luokitusta ei ole syytä muuttaa. EU-komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson mukaan Irlannin sijoittaminen roskapankkiluokkaan on käsittämätöntä ja ajoituksen julkistaminen vähintäänkin kyseenalaista.

EU:n lisäksi myös talousjärjestö OECD on liittynyt luottoluokitusyhtiöiden arvostelijoihin. OECD:n pääekonomisti Pier Carlo Padoan sanoi italialaisen Stampa-sanomalehden haastattelussa viime viikolla, että luottoluokittajat pahentavat euroalueen kriisiä luomalla itseään toteuttavia profetioita.

Luokittajat paitsi välittävät informaatiota markkinoille myös esittävät arvioita, joilla kiihdytetään käynnissä olevia prosesseja. Pääekonomisti Padoan mukaan tilanne on sama kuin työntäisi jotakuta, joka on jo kuilun partaalla.

Kummallinen tilanne, luokittajat ja poliitikot ovat kuin sodassa keskenään.

Kuka tekee luokituksen?

Asettukaamme hetkeksi luokittajan asemaan. Luokittaja tietää, että hänen luokituksellaan on vaikutusta. Luokalta pudottaminen aiheuttaa aina porua. Samalla luokittajan on kuitenkin annettava riippumatonta informaatiota.

Pitkän ajan luottoluokitukset ovat analyytikkojen käsialaa. Se tarkoittaa useamman viikon perehtymistä yritykseen, sen historiaan, tulevaisuuden näkymiin sekä toimialan tilanteeseen ja näkymiin. Luokittaja on haastatellut ja analysoinut ennen luokitustaan.

Luottoluokitusyritysten tehtävä on antaa luotettavaa ja riippumatonta tietoa. Kuka siis valvoo luottoluokittajaa? Ei kukaan. Sellaista tahoa ei ole olemassa.

Luottoluokitus on arvio

Luottoluokituksella arvioidaan velallisen kykyä selviytyä taloudellisista velvoitteistaan. Luokittaja pyrkii ilmoittamaan todennäköisyyden, joka yrityksellä on joutua maksukyvyttömyystilaan.

Tunnetuimmat luottoluokittajat ovat amerikkalaiset Moody's, Fitch ja Standard & Poor's.

Professori Frank Partnoy San Diegon yliopistosta on esittänyt, että USA:n arvopaperivalvojaviranomainen SEC on vuodesta 1975 estänyt luottoluokittajienvapaan kilpailun ja käytännössä pakottaa rahoituslaitokset ostamaan arvopapereita S&P:n, Moody's:n ja Fitchin luokitusten mukaan

EU haluaa muutoksia

EU-komissio on ehdottanut, että luottoluokitusyhtiöiden valvontaa tulisi tiukentaa. Mahdollinen uusi EU-viranomainen voisi vaatia luottoluokitusyhtiöiltä tietoja ja tehdä niihin yllätystarkastuksia. Lisäksi luottoluokitusta hakevien pankkien tulisi tarjota samat tiedot kaikille luottoluokittajille. EU haluaa toimintaan läpinäkyvyyttä.

Euroopassa on väläytelty myös oman luottoluokitusyrityksen perustamista. EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet sanoi kesäkuun lopussa Euroopan parlamentissa, että eurooppalaista luottoluokitusyhtiötä pitäisi harkita.

Trichetin mukaan on naiivia uskoa, että nykyjärjestelmä olisi tyydyttävä ja että amerikkalaisyhtiöt muodostavat globaalin oligopolian. Jos idea saa kannatusta, uusi eurooppalainen luottoluokittaja voisi käynnistää toimintansa vuoden 2013 alussa.

Kriitikoiden mukaan uusi yhtiö voisi olla poliitikkojen vietävissä, ja se suhtautuisi amerikkalaisyhtiöitä löyhemmin erilaisiin velkajärjestelyihin.

Tarkkailussa Italia ja koko Eurooppa

Tällä hetkellä luottoluokitusyritysten tarkkailussa on Italia. Kesäkuun lopussa Moody's ilmoitti, että se saattaa alentaa myös Italian luottoluokitusta seuraavan kolmen kuukauden aikana. Luokittajan mielestä Italian taloudessa on rakenteellisia ongelmia, ja maan työmarkkinat ovat jäykät.

Myös luottoluokittaja Standard & Poor's alensi toukokuussa Italian valtion luokitusnäkymät vakaista negatiiviseksi

Italiassa koetetaan päättää pian uudesta, 40 miljardin euron säästöpaketista. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan Italian olisi järkeistettävä rahankäyttöään saadakseen budjettinsa pitämään. IMF kuitenkin ylisti Italian uudistusohjelmaa, joka on jo pienentänyt maan budjetin alijäämää.