Psykologisen henkilöarvioinnin kysyntä kasvaa

Yhä useammat päätyvät psykologiseen arviointitilanteeseen työ- tai opiskelu-uransa käännekohdissa. Henkilöarviointia käytetään apuna esimerkiksi työntekijöiden palkkauksessa ja opiskelijoiden valinnassa.

Kotimaa
Ihmisiä kävelee kadulla
Yle

Psykologisen henkilöarvioinnin kysyntä on ollut kasvussa viime vuosien aikana. Arviointia tehdään monien menetelmien, kuten haastattelujen sekä erilaisten testien ja tehtävien avulla.

- Se on kasvanut huikeasti viime vuosina. Yhden tiedon mukaan viime vuonna 250 000 ihmistä kävi jonkinlaisen arvioinnin läpi, kertoo Suomen Psykologiliiton vastaava psykologi Teemu Ollikainen.

Markkinatilanne vaikuttaa kysyntään

Henkilöarvioinnin kysyntä vaihtelee talouden suhdanteiden mukaan. Myös arvioitavien kirjo on muuttunut monipuolisemmaksi. Johtoportaan lisäksi nykyään halutaan arvioida esimerkiksi asiakaspalvelussa työskenteleviä.

- Teollisuussektori hyödyntää henkilöarviointia selvästi aikaisempaa enemmän. Toki se liittyy heidän markkinatilanteeseensa selkeästi ja siellä voi mainita paitsi raskaan teollisuuden, myös metsä- ja rakennusteollisuuden. Toisena toimialana on kaupan ala, selvittää Psycon Oy:n varatoimitusjohtaja Arja Läärä.

Lopullinen päätös työnantajalla

Arvioinnin avulla halutaan saada asiantuntijoiden mielipide esimerkiksi työhönottopäätöksen tueksi. Pelkkä henkilöarviointi ei kuitenkaan yksin ratkaise valintojen lopputuloksia, vaan viime kädessä päätöksen tekee työnantaja.

-Se on iso investointi työnantajalta, kun palkataan uusi työntekijä. Jos tulee niin sanottu virherekrytointi, se on samalla virheinvestointi. Laskennallisesti se on noin vuoden palkka, mitä se maksaa organisaatiolle, summaa Ollikainen.

Testeihin ei voi valmistautua

Henkilöarvioinnin yleistyessä yhä useammat miettivät, kuinka arviointitilanteesta voisi suoriutua mallikkaasti.

- Hyvä ohje on se, että tutkii itseään ja selvittää siitä tehtävästä ja organisaatiosta, johon on hakenut, niin paljon asioita kuin voi, kertoo vanhempi konsultti Juha Sandberg Työterveyslaitoksesta.

- Testimenetelmiin ei voi valmistautua. Sellainen valmistautuminen saattaa jopa olla haitaksi, neuvoo Sandberg.

Lähteet: YLE Uutiset/ Nina Moisio