Greenpeace: Nike ja Adidas saastuttavat Kiinan joet

Urheiluvälinejätit Adidas ja Nike saastuttavat kiinalaisjokia, sanoo ympäristöjärjestö Greenpeace tutkittuaan Kiinan vesistöjä. Suurten merkkien alihankkijat ovat päästöillään saastuttaneet Kiinan jokia kemikaaleilla, joiden on todettu vaikuttavan muun muassa ihmisen hormonitoimintaan.

Ulkomaat

- Löydöt antavat kuvan myrkyllisistä kemikaaleista, joita tekstiiliteollisuus päästää vesistöihin ympäri maailmaa, sanoo Greenpeace Internationalin myrkkykampanjan vetäjä Martin Hojsik, joka painottaa, että nyt tehdyt löydöt ovat vain pisara meressä.

Greenpeace keräsi näytteitä Jangtze- ja Helmijokien suistoissa. Jangtze on Kiinan pisin joki, Helmijoen suisto sen sijaan on juomaveden lähde lähes 70 miljoonalle ihmiselle alueella, johon kuuluu myös Hongkong.

Kemikaalipäästöistä voitasiin päästä eroon yhden sukupolven elinaikana, Greenpeace muistuttaa ja penää hallituksilta tahtoa hoitaa asia.

Uutistoimisto AFP ei tavoittanut Adidasta kommentoimaan Greenpeacen tuloksia. Nike sen sijaan on kiistänyt alihankkijoidensa syyllistyneen jokien saastuttamiseen.

Euroopassa kyseisten kemikaalien muun muassa alkyfenolien ja perfluorattujen yhdisteiden käyttöä on rajoitettu.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset