1. yle.fi
  2. Uutiset

Sotilaiden kuolemat synkistivät Ranskan kansallispäivää

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on pitänyt tänään torstaina, Ranskan kansallispäivänä, hätäkokouksen Afganistanissa kuolleiden ranskalaissotilaiden vuoksi. Viisi sotilasta kuoli eilen ja tänään on menehtynyt yksi.

Ulkomaat

Presidentti keskusteli ministerien kanssa siitä, kuinka pitää ranskalaisjoukot turvallisissa olosuhteissa kunnes Ranska vetää joukkonsa Afganistanista 2014. Paikalla oli myös armeijan johto.

- Vallan siirtämisvaihe ja joukkojen vetäminen on vaikein aika, Sarkozy kuvaili tarkastaessaan kansallispäivän sotilasparaatia, jota kymmenet tuhannet ihmiset jälleen seurasivat.

Kansallispäivä on tänä vuonna omistettu eilen Afganistanissa kuolleille sotilaille.

Ennen paraatia Sarkozy kävi tervehtimässä sotilaita sotilassairaalassa lähellä Pariisia. Haavoittuneita sotilaita perheineen seurasi myös paraatia ministeriaitiossa.

Ensi vuonna Ranskassa järjestetään presidentinvaalit. Sosialistien mahdollinen presidenttiehdokas Francois Hollande on sanonut, että jos hän voittaa vaalit, hän vetää sotilaat Afganistanista vuoden sisällä.

Tänä vuonna Afganistanissa on kuollut 18 ranskalaissotilasta. Vaikka vuosi ei ole vielä lähelläkään loppuaan, se on ollut tuhoisin kymmenvuotisen sodan aikana. Kaikkiaan ranskalaissotilaita on kuollut Afganistanissa 70. Ranskalla on Afganistanissa 4 000 sotilasta.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi