Harry Potterin päätösjakso rikkoi ennätyksiä

Eilen keskiviikkona ensi-iltaan tullut Harry Potter ja kuoleman varjelukset osa 2 rikkoi Suomen katsojaennätyksiä heti avajaispäivänään. FS Filmin mukaan elokuva keräsi enemmän lipputuloja kuin mikään muu elokuva tähän mennessä yhden vuorokauden aikana.

kulttuuri
Harry Potter ja kuoleman varjelukset osa 2
Harry Potter ja kuoleman varjelukset osa 2Warner Bros Entertainment

Harry Potter ja kuoleman varjelukset osa 2 päättää eeppisiin mittoihin kasvaneen elokuvasarjan taikakoulun oppilaiden ja pahuuden välisestä kamppailusta. Se keräsi ensimmäisenä vuorokautenaan Suomessa 53 697 katsojaa ja 533 816 euroa lipputuloja.

Ero aiempaan ennätykseen on selkeä. Edellinen ykkössija oli Sormusten Herra -elokuvalla Kuninkaan paluu vuodelta 2003. Se keräsi lipputuloja ensi-iltavuorokaudeltaan 305 000 euroa noin 40 000 katsojalla.

Suurimman vuorokausituloksen ennätys taas oli James Bond -elokuvalla Quantum of Solace vuodelta 2008 noin 350 000 eurolla ja 35 000 katsojalla.

Timo Räisänen FS Filmistä arvelee, että yksi syy merkittävään tulokseen piilee elokuvateattereiden digitalisoinnissa. Sen avulla pienetkin teatterit ovat voineet olla aktiivisina hiljaisesta kesäkaudesta huolimatta. Ensi-illassa oli mukana ennätykselliset 140 valkokangasta ympäri Suomea.

Harry Potter on maailman menestynein elokuvasarja. Nyt ilmestynyt päätösjakso merkitsee erään aikakauden loppua lukuisille faneille. Loppuhuipentumassa taistelu velhomaailman hyvien ja pahojen voimien välillä kärjistyy avoimeksi sodaksi.

Lähteet: YLE Uutiset / Markku Pitkänen