Siepatut virolaispyöräilijät vapautettu Libanonissa

Seitsemän Libanonissa siepattua virolaispyöräilijää on vapautettu. Viron ulkoministerin Urmas Paetin mukaan pyöräilijät ovat nyt Ranskan suurlähetystössä Beirutissa. Pyöräilijöiden terveydentila on hyvä.

Ulkomaat
Vapautetut virolaispyöräilijät vilkuttavat kameroille Ranskan Libanonin suurlähetystön parvekkeella.
Vapautetut virolaispyöräilijät vilkuttivat kameroille Ranskan Libanonin suurlähetystön parvekkeella 14. heinäkuuta.Reuters-TV

Paetin mukaan pyöräilijöiden vapauttamisessa ei käytetty voimaa. Hän kuitenkin sanoi uutistoimisto BNS:lle, että vapautumisen yksityiskohdat ovat valtionsalaisuus eikä niistä siksi voida kertoa julkisuuteen.

Libanonilaisten televisiokanavien mukaan lähes neljä kuukautta vankina pidätetyt virolaiset vapautettiin ranskalaisen ryhmän vetämien neuvottelujen jälkeen Bekaan laaksossa aamuvarhaisella. Libanonilaismedian mukaan sieppaajat suostuivat vapauttamaan pyöräilijät sillä ehdolla, että turvallisuusjoukkojen edustajia ei olisi läsnä neuvotteluissa.

Viron ulkoministeriön tiedotteen mukaan virolaiset vapautettiin "Viron, Libanonin ja muiden kumppaneiden yhteistyön" jälkeen torstaiaamuna. Pyöräilijät pyritään saamaan perheidensä luo mahdollisimman pian, mahdollisesti vielä tänään illalla.

Libanonin sisäministeri Marwan Charbel sanoi libanonilaistelevision haastattelussa, ettei voi vahvistaa huhuja, joiden mukaan pyöräilijöistä olisi maksettu lunnaat.

Pyöräilijät siepattiin maaliskuun lopulla Bekaan laaksossa. Teon takana kertoi olevansa aiemmin tuntematon ryhmä, mutta sieppauksen syyt ovat olleet epäselvät. Kaappaajat eivät ole missään vaiheessa vaatineet lunnaita ainakaan julkisesti.

Lähteet: YLE Uutiset, BNS, AFP, AP