1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elisa vastustaa Pirate Bay -kieltoa

Internetoperaattori Elisa vastustaa musiikkituottajien kattojärjestön pyrkimystä estää Pirate Bay -sivuston käyttö Elisan asiakkailta. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK jätti yhdessä Musiikkituottajien kanssa toukokuussa käräjäoikeudelle hakemuksen, jotta se estäisi Elisan asiakkailta pääsyn piraattimateriaalia jakavaan Pirate Bayhin.

Käräjäoikeudelle jättämässään vastauksessa Elisa vaatii hakemuksen hylkäämistä. Elisan kehitysjohtaja Panu Lehti sanoo, että Elisa haluaa olla mukana estämässä laitonta verkkojakelua, mutta tuottajien vaatimus on sille kohtuuton.

- Se, että vaatimus koskee vain yhtä liittymäntarjoajaa on kohtuutonta. Toisekseen Pirate Bay -palveluun pääsyn estäminen on teknisesti erittäin hankalaa tai jopa mahdotonta. Kolmanneksi, liittymäntarjoajaa ei mielestämme tulisi asettaa viranomaisen asemaan, Lehti tiivistää yhtiön perustelut.

Elisalta myönnetään, että myös asiakkaiden mahdollinen kaikkoaminen mietityttää.

- No luonnollisesti jonkin verran asiakkaita saattaisi hävitä, mutta emme me siitä kuitenkaan ole erityisen huolissamme, Lehti sanoo.

Musiikkituottajilla on elokuun alkupuolelle aikaa jättää Helsingin käräjäoikeudelle oma vastauksensa asiassa.

Kaikista operaattoreista Elisa valikoitui keskeyttämismääräyksen kohteeksi sen vuoksi, että TTVK:n tutkimusten mukaan Elisan asiakkaat käyttävät Pirate Bayta eniten. Musiikkituottajien mukaan kieltoa haettaisiin myöhemmin myös muille operaattoreille, jollei vapaaehtoisia järjestelyjä saada aikaiseksi.