1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lännenratsastus

Lännenratsastus kasvattaa suosiotaan

Lännenratsastus on noussut perinteisen kouluratsastuksen ohella varteenotettavaksi harrastusmuodoksi. Noin parikymmentä vuotta sitten Suomeen tullut laji on saanut tukevan jalansijan Pohjois-Savossa, josta löytyvät Itä-Suomen ainoat lännenratsastusta tarjoavat tallit.

Lännenratsastuksessa tehdään nopeita jarrutuksia.

Lännenratsastus on karjatyöstä johdettu ratsastuksen laji, jossa hevosta yritetään ratsastaa mahdollisimman taitavasti jaloilla, löysillä ohjilla, yhdellä kädellä ja pienin liikkein.

- Reining-lajissa hevonen mukailee aika pitkälti sitä mitä karjanajotyöskentelyssä tehdään eli tehdään nopeita pysähdyksiä, käännöksiä, pyöritään paikallaan, tehdään laukanvaihtoja. Sitten voidaan tehdä oikein hidastemposia juttuja, kuten ylitetään siltaa, mennään portin yli, tehdään puomien yli harjoituksia eri askellajeissa ja muita tarkkuutta vaativia juttuja, kertoo Western Riders Savo yhdistyksen puheenjohtaja Maria Astikainen.

Tavallisesta kouluratsastuksesta lännenratsastus poikkeaa varusteiden suhteen. Hevosella käytetään isoja lännensatuloita, jotka ovat hevoselle miellyttäviä ja joista ratsastajan on lähes mahdoton pudota. Myös ratsastajien kilpa-asut ovat näyttäviä.

Kasvava ratsastuksen laji

Lännenratsastuskouluja on Suomessa noin kymmenkunta, joista kaksi toimii Pohjois-Savossa. Lajia harrastaa kaikkiaan noin reilut tuhat ratsastajaa, mutta lännenratsastus on tällä hetkellä eniten kasvava ratsastuksen laji. Useat löytävät lajin pariin koulu- ja esteratsastuksen kautta.

- Kun ensimmäistä kertaa kokeilin lännenratsastusta, se tuntui hirmuisen mukavalta. Se on vaihtelevaa. Siinä saa paljon paremman kontaktin hevosiin kuin kouluratsastuksessa. Lisäksi siinä kiehtoo se, kun siinä on näitä erilaisia tehtäviä, kertoo kouluratsastuksesta vuosi sitten lännenratsastukseen siirtynyt Irmeli Kivimäki.

Lännenratsastusta suomenhevosella

Lajia varten kasvatetaan erityisiä rotuja, quarterhevonen, paint ja appaloosa, mutta lännenratsastusta voi harrastaa minkälaisella hevosella tahansa.

- Meillä on vaimon kanssa suomenhevonen, joka on taustaltaan ravuri. Etsimme sille paikkaa, mistä sille voisi löytyä mukava laji, jota voisimme molemmat harrastaa. Nyt on vuoden verran oltu tässä muuntokoulutuksessa sekä hevonen että me. Hevonen on muuntunut oikein hyvin, sanoo ratsastusta nuoruudessaan harrastanut Jari Huuskonen.