1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koiria ja kissoja viedään kesähoitoon

Monet lemmikkieläimet viettävät osan kesästään muiden kuin omistajansa hoidossa. Kesä on eläinhoitoloissa vilkkainta aikaa, ja lemmikkejä tuodaan myös hoitoon sukulaisille maalle ja mökeille.

Kotimaan uutiset
Kissa naisen sylissä.
Helsinkiläiskissa Leo on Riitta Ahtiaisen hoidossa Kuopiossa.YLE / Kaija Kervinen

Helsinkiläiset kissanuorukaiset Leo ja Milu ovat viettäneet jo kuukauden päivät kesäänsä Kuopion maaseutualueella. Riitta Ahtiainen on hoitanut lastensa kissoja omistajien matkaillessa.

Leo ja Milu ovat käyneet Kuopiossa ennenkin, mutta omistajiensa kanssa.

- Milu on nyt täällä vähän kuin isäntänä, koska on ollut täällä enemmän, Riitta Ahtiainen naurahtaa.

Aluksi kissat olivat vähän hämmentyneitä ilman omistajien läsnäoloa. Parissa viikossa löytyi kuitenkin oikea rytmi ja päiväjärjestys, ja nyt ne ovat mielestäni kotiutuneet tänne, arvioi Ahtiainen.

Milu on arempi ja ulkoilee valjaissa, mutta Leo viipyy ulkona useita tunteja heti aamusta alkaen. Siellä se tutkii pientareita ja pyydystelee hiiriä, Riitta Ahtiainen kertoo.

Kissa voi pyrkiä kotiin

Tiedetoimittaja Helena Telkänranta on kirjoittanut kissan käyttäytymisestä kirjassaan Matka kissan mieleen. Telkänranta sanoo, että tuttu paikka on kissalle vielä tärkeämpää kuin koiralle turvallisuudentunteen kannalta. Uudessa paikassa se on väistämättä hieman ihmeissään.

- Osa kissoista saattaa yrittää palata kotiin omin jaloin. Jos kissa viedään esimerkiksi maalle kesälomalla, yksi tärkeimpiä turvallisuustekijöitä on, että se pidetään viikko tai kaksi sisätiloissa tai ulkoilutetaan vain hihnassa taikka aidatussa katollisessa tarhassa pihalla, Telkänranta neuvoo.

Esimerkiksi kesämökille tultua heti ulos päästetty kissa on monissa tapauksissa yrittänyt palata kotiin.

- Jos koti ei ole kovin kaukana, se saattaa siinä jopa onnistua. Kissallahan on, niin kuin monilla nisäkkäillä, magneettiaisti, joka toimii jossain määrin kompassina. Mutta varsinkin pitemmillä matkoilla kissa helposti eksyy, Telkänranta kertoo.

Hänen mielestään paras ratkaisu olisi, jos joku voisi tulla hoitamaan kissaa sen omaan kotiin. Esimerkiksi 4H-Liitto on kouluttanut nuoria lemmikinhoitajiksi, petsittereiksi, joita voi tilata maksua vastaan . Telkänrannan mielestä hyviä kissahoitoloitakin on, mutta seuralliselle kissalle perhehoito voi olla parempi ratkaisu.

Koira viihtyy laumassaan

Tutkija Katriina Tiira Helsingin yliopiston Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskuksesta sanoo, että koira nauttii omistajansa seurasta, joten se ei välttämättä pidä siitä, että se erotetaan omistajansa seurasta. Yleisesti ottaen koira rakastaa rutiineja ja nauttii siitä, että arkipäivä on ennustettavaa, ja koiralle lauma on tärkeä.

- Koira ei välttämättä kuten ihminen halua välttämättä vaihtaa maisemaa kesäksi. Toki kaupunkilaiskoira rakastaa varmasti maaseutua ja metsää , mutta eniten se saa siitä irti omistajansa kanssa, Tiira sanoo.

Koirahoitoloista löytyy Tiiran mukaan runsaasti tieto-taitotasoltaan hyviä. Useimmiten koira joutuu siellä kuitenkin häkkioloihin. Koira ruokitaan ja ulkoilutetaan säännöllisesti, mutta muuten se saattaa olla ilman ihmiskontakteja. Tämä on iso muutos koiralle, joka on tottunut elämään perheessä. Etenkin silloin, jos ulkoilutus tapahtuu niin, että koira pääsee sisähäkistä ulkohäkkiin, Tiira huomauttaa.

- Tilapäinen hoitolaoleskelu voi siten stressata koiraa enemmän kuin perhehoito, jossa koira voi kuitenkin olla ihmisten joukossa, tutkija Tiira arvioi.

Tosin joistakin hoitoloista kerrotaan, että koiranhoitoon tottumattomat tilapäishoitajat saattavat soitella hoitolaan, kun eivät tahdo pärjätä hoidettavansa kanssa.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi