Kissat ovat haasteellisia verenluovuttajia

Lemmikin verenluovutus voi pelastaa toisen koiran tai kissan hengen. Verta tarvitsevat muun muassa eläinsairaalan teho-osaston potilaat. Hoitopöydällä koirat suhtautuvat verenluovutukseen kissoja rauhallisemmin.

verenluovutus
YLE

- Kun yksi koira luovuttaa verta, neljä potilaskoiraa voi hyötyä siitä, kertoo eläinlääkäri Karoliina Autio.

Helsingin Yliopistollisessa eläinsairaalassa toimii Suomen ainoa eläinten veripankki. Vapaaehtoisia luovuttajia voivat olla hevoset, kissat ja koirat.

Eläinten veripankin ensimmäiset luovuttaja olivat hevosia. Hevosten veripankki perustettiin vuonna 2002. Aiemmin tarvittava plasma oli ostettu ulkomailta, mutta kun 2001 Euroopassa riehui suu- ja sorkkatauti, plasman maahantuonti kiellettiin.

Vastuu plasmantuotannosta siirtyi eläinsairaalalle, ja syntyi ajatus vapaaehtoisiin luovuttajiin perustuvasta hevosten veripankista. Vastaavaa, vapaaehtoisiin luovuttajiin perustuvaa veren keräystä ei tiettävästi ollut muualla maailmassa aiemmin harjoitettu. Eläinsairaala saikin neuvoja ja vanhoja laitteita SPR:n veripalvelulta.

Seuraavaksi toiminta laajeni koiriin ja nykyään myös kissat voivat luovuttaa verta.

Verta tarvitsevat eläinsairaalan teho-osaston potilaat sekä veritaudeista kärsivät lemmikit. Koira tai kissa voi menettää paljon verta myös onnettomuudessa.

Koiralta otetaan yhtä paljon verta kuin ihmiseltä

Ennen verenluovutusta lemmikiltä otetaan verinäyte ja tehdään yleistutkimus. Omistajilta kysytään myös esitietoja. Näin varmistetaan, että eläin on kunnossa

Vaikeinta lemmikille on maata pöydällä paikallaan toimenpiteen ajan. Koirat ovat kuitenkin usein kissoja tottuneempia erilaisiin toimenpiteisiin ja paikallaoloon pyynnöstä.

- Kissat ovat koiria haasteellisempia verenluovuttajia. Koirista yli puolelta otetaan verta ilman, että niitä joudutaan rauhoittamaan toimenpiteeseen, Autio sanoo.

Veri otetaan isosta kaulalaskimosta. Toimenpide kestää noin viisi minuuttia.

Koiralta otetaan verta sama määrä kuin ihmiseltä eli 450 millilitraa. Kissoilta otetaan pienempi määrä, 10 millilitraa painokiloa kohden.

Vaivanpalkaksi pienemmät luovuttajat saavat kotiinviemisiksi pussillisen ruokaa. Hevoset puolestaan palkitaan Sankarihevonen - ruusukkeella ja purkillisella elektrolyyttejä.

Lisää luovuttajia kaivataan

Helsingin Yliopistollisessa eläinsairaalassa käy riittävästi verenluovuttajia, mutta niitä olisi aina hyvä olla myös enemmän.

- Tällä hetkellä meidän verivarastot ovat ihan hyvät, mutta jos saisimme lisää luovuttajia, meillä olisi mahdollisuus myydä verituotteita myös muille eläinlääkäreille, Karoliina Autio kertoo.

Muualla Suomessa eläinlääkärit joutuvat verensiirroissa turvautumaan oman henkilökuntansa tai tuttavapiirinsä eläimiin.

Varsinaisia verivarastoja ei ole kuin Helsingin Yliopistollisen eläinsairaalan tiloissa.

Lähteet: YLE Helsinki