1. yle.fi
  2. Uutiset

Digimuistot ovat korvaamattomia

Jos salama iskee, ovat tietokoneet, modeemit ja digiboksit herkkiä rikkoutumaan. Koti- tai yritysvakuutus korvaa tavallisesti laitteet, mutta niiden sisältämät valokuvat, väitöskirjat ja muut tärkeät asiakirjat eivät kuulu vakuutusten piiriin. Luovalle työlle olisi vaikea edes määrittää korvaussummaa.

Kotimaan uutiset
YLE Etelä-Karjala

Jos salamanisku rikkoo tietokoneen, vakuutus korvaa useimmiten laitteen, mutta ei tiedostoja. Vain kovalevyn mukana tuhoutuneiden tiedostojen palauttamisesta voi saada korvauksia, jos niin on erikseen vakuutusyhtiön kanssa sovittu. Varsinkin yrittäjillä voi olla tilanne, että koneen sisältämät tiedostot ovat monin verroin laitetta arvokkaampia.

Vakuutusyhtiö Fennian ja Suomen yrittäjien tekemän selvityksen mukaan runsas neljännes yrittäjistä pitää tietoteknisten laitteiden rikkoutumista suurimpana riskinä toiminnalleen. Keski-Suomessa yrittäjät arvioivat riskin vieläkin suuremmaksi. Keski-Suomen yrittäjistä yli 40 prosenttia pitää tietoteknisten laitteiden rikkoutumista vakavana riskinä.

Luova työ tuplasti talteen

Alasta riippumatta paljon työtä tallennetaan nykyään biteiksi ja pikseleiksi. Myös luovan työn tekijät joutuvat ottamaan tekniikan rajoitukset huomioon.

Jyväskyläläisessä Valokuvaamo Lehtisessä aineeton omaisuus suojataan säännöllisesti salamaniskujen aiheuttamien oikosulkujen varalta.

- Kaikesta tehdään aina kaksi kopiota ja toinen kopio viedään muualle lähinnä tulipalon varalta suojaan. Kuvauksen jälkeen siirrämme kuvat heti muistikortilta tietokoneelle, ja sitten poltamme ne myös levylle. Se on aika pieni vaiva varmuuskopioida työnsä, kertovat yrittäjät Antti Pöllänen ja Susanna Kääntä Valokuvaamo Lehtisestä.

Vakuutuksista sovittava erikseen

Vakuutusyhtiöstä kerrotaan, että aineettoman omaisuuden vakuuttaminen on ongelmallista.

- Jos kyseessä on vaikkapa yrityksen kymmenen vuoden tilipäätöstiedot, niin niille on vaikea määrittää korvausarvoa. Yrityksen koosta riippuen mahdolliset kustannukset tietojen palauttamisesta voivat olla mittavat, sanoo korvauslakimies Pyry Koskinen if Vahinkovakuutusyhtiö Oy:stä.

Vaurioituneen kovalevyn palauttamisesta voi saada korvauksia, jos näin on vakuutusyhtiön kanssa sovittu. Eri vakuutusyhtiöillä ehdot vaihtelevat, mutta suositus on että tiedostoista otettaisiin varmuuskopiot päivittäin.

- Muuttuneista tiedostoista pitäisi ottaa varmuuskopiot päivittäin ja koko järjestelmä täysvarmistaa viikottain. Varmuuskopio pitää säilyttää alkuperäisen tiedoston kanssa eri paikassa. Varmuuskopio kannattaa säilyttää datamateriaalille tarkoitetussa kaapissa, jossa se on suojassa myös tulipaloilta, sanoo Pyry Koskinen.

Jos varmuuskopiointi on ulkoistettu, yritys vastaa vakuutuksenottajana myös siitä, että palveluntarjoaja noudattaa näitä samoja vaatimuksia.

Tiedostoille ei ole olemassa listahintoja, toteaa aluejohtaja Harri Jääskeläinen Jyväskylän Y-Fenniasta.

- Kuville ja muistoille on vaikea määritellä konkreettista arvoa. Ne ovat hyvin arvokkaita käyttäjälleen, mutta jälleenhankinta-arvoa ei löydy miltään listalta.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi