1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joensuulaisteos kansainvälisen äänimaisemakilpailun voittoon

Joensuun kansainvälisen äänimaisemasävellyskilpailun voitto tuli kotikaupungin taiteilijalle. Kilpailun voitti ainut finaaliin päässyt suomalainen, Jenni Hanikka Joensuusta.

Säveltäjä Jenni Hanikka ja äänisuunnittelija Antti Koukonen. Kuva: Risto Kuittinen / Popkatu

Hänen teoksensa Oneness voitti myös kilpailun yleisöpalkinnon. Tuomariston yksimielisen päätöksen mukaan teos täytti kaikki kilpailun kriteerit. Työ sovitti hyvin yhteen kadun tunnelman ja ihmisten mielialan.

- Olimme yhtä mieltä siitä, että teos muutti kadun tunnelmaa mielenkiintoisella tavalla. Se rauhoitti tunnelmaa ja sulautui kadun luontaisiin ääniin. Se teki kadun äänimaisemasta harmonisen, tuomariston puheenjohtaja John Wynne kuvailee.

Teoksessa kuuluvat muun muassa eläinten kellot Himalajalta, hitaasti laulettu mantra, säkkipilli ja kehtolaulu.

- Ehkä sellainen hitaus ja rauhallisuus oli siinä punaisena lankana. Että tavallaan asiat kehittyvät hitaasti ja samalla voi kokea rauhaa siinä musiikissa. Ei ole hittimittaa eikä mihinkään kiire, Hanikka naurahtaa.

Jenni Hanikka on opiskellut kansanmusiikkia Joensuun konservatoriolla ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa yhteensä kahdeksan vuotta. Opintojensa aikana hän on perehtynyt etenkin itäisiin musiikkitraditioihin ja viettänyt puolitoista vuotta Venäjällä, Mongoliassa, Kiinassa, Nepalissa, Intiassa ja Malesiassa.

Näiltä reissuilta on kertynyt myös äänimateriaalia, jota voittajateoksessa on hyödynnetty. Materiaali oli alunperin Hanikan ammattikorkeakoulun opinnäytetyötä varten.

Hanikan saama palkintosumma on 3500 euroa. Teoksen on nauhoittanut ja miksannut Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa äänisuunnittelua opiskeleva Antti Koukonen, joka antoi teokseen myös näkemyksiään ja ideoitaan.

Kilpailussa toiseksi tuli sveitsiläinen Joel Chételat ja kolmas sija jaettiin iso-britannialaisen Sam Salemin ja portugalilaisen Virgilio Oliveiran kesken.

Kilpailun suosio ja taso yllätti

Popkatu-tapahtuman yhteydessä järjestetty ensimmäinen äänimaisemakilpailu sai valtaisan suosion. Kilpailuun tuli 143 teosta 24 maasta.

Finaaliin teoksia pääsi yhdeksän. Niitä pystyi kuuntelemaan kävelykeskustan kaiuttimista Popkatu-tapahtuman aikana 11.-13.7.

- Siellä oli esimerkiksi torikauppiaiden ääniä eri maanosista, sitten oli susien ääniä, jotka oli hauskasti sijoitettu tänne Joensuuhun temaattisesti, siellä oli erilaisia veteen liittyviä ääniä. Eli Joensuu ja paikka oli otettu huomioon näissä finaaliteoksissa hyvin, iloitsee kilpailukoordinaattori Juhana Venäläinen.

Teoksilla halutaan kannustaa ihmisiä kuuntelemaan. Kyse ei ole siitä, eikö kaupungin oma luontainen äänimaisema riittäisi.

- Kun kaupunkiin tuodaan uusia ääniä, mikä saattaa tietysti herättää myös vastareaktioita, se ehkä auttaa ajattelemaan myös sitä, mitä täällä kaupungissa kuuluu jo valmiiksi, Venäläinen kertoo.