Katti latvassa on pelastamisen arvoinen

Pelastuslaitos joutuu yhä useammin ratkomaan erilaisia eläimiin liittyviä ongelmia. Tehtävät vaihtelevat asuntoon lentäneen harakan vapauttamisesta lietteeseen uponneen sonnin avustamiseen. Palomiesyksikön liikkeellelähtö ei ole halpaa huvia, mutta eläintenkään kohdalla pelastuslaitos ei laske hengenpelastuksen hintaa.

pelastustoimi
Kissa puussa.
Yle / Kuvapalvelu

Eläintehtävät ovat lisääntyneet selvästi viimeisen vuosikymmenen aikana, sanoo palomestari Timo Korpela Tampereen aluepelastuslaitokselta.

- Voisi sanoa, että ihmiset ovat muuttuneet hieman uusavuttomiksi. Herkästi turvaudutaan virkamiesten apuun, vaikka itsekin voitaisiin selviytyä. Tämä on selvästi nostanut tehtävien ja ilmoitusten määriä.

- Kaikkiin tehtäviinhän emme lähde, vaan annamme myös ohjeita ja neuvoja, Korpela sanoo.

Eläimen elämällä ei ole listahintaa

Kissaa puusta noutava palokunta on tuttu ilmiö sarjakuvista ja elokuvista, mutta yllättävän usein paloauton tikkaita tarvitaan myös tosielämässä.

Eläimenpelastustehtävien kustannuksia päivitellään säännöllisesti yleisönosastoissa. Palomestari Timo Korpela kuitenkin muistuttaa, että latvustoon linnoittautuneen katin elämän hintaa ei laitoksella pohdita.

- Raha ei ole siinä mielessä pääkysymys. Esimerkiksi kissa voi olla jollekin elämän tärkein asia, kun taas toinen ei välitä kissoista ollenkaan. Ei koskaan voi sanoa, että joku eläin on arvokkaampi kuin toinen. Jokainen henki on yhtä arvokas.

Joskus voisi itsekin kokeilla

Toisinaan pelastuslaitos kuitenkin toivoo ihmisiltä oma-aloitteisuutta. Viemäriverkostoon luikerrellut kuristajakäärme on oma lukunsa, mutta suuri osa tapauksista vaatisi vain maalaisjärjen käyttöä.

- On käynyt esimerkiksi niin, että lasitetulle parvekkeelle ansaan joutunutta lintua ei ole uskallettu mennä itse vapauttamaan. Palokunta on sitten tullut paikalle, ja lintu on lentänyt vapauteen kun ikkuna on avattu ja käsiä vähän läpsytelty, Timo Korpela kertoo.

Palomestari näkee asiassa selvän eron kaupungin ja maaseudun välillä.

- Maaseudulta tulee paljon vähemmän yhteydenottoja. Kaupungissa taas vaikkapa luikerteleva kyykäärme tuntuu aiheuttavan välittömästi soiton. Maalla on tavallista, että niitä tulee ja menee.

Lähteet: YLE Tampere