Ministeri lupaa tukea narkolepsiaperheille

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) uskoo korvauksiin narkolepsiaan sairastuneille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Korvaukset ratkeavat, kun Euroopan lääkeviranomainen EMA päättänee Pandemix-rokotteen ja narkolepsian yhteydestä ensi perjantaina. Vakuutusyhtiöt ovat varautuneet enintään 30 miljoonan euron korvauksiin.

Kotimaa
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson.
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson.Yle

Ministerin mukaan Pandemix-rokotteen ja narkolepsiatapausten yhteys on ilmeinen ja korvauksia tullaan maksamaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aiemmin todennut, että rokotteen ja narkolepsian yhteyttä on vaikea osoittaa.

Tähän mennessä Suomessa on todettu 96 narkolepsiatapausta, joista 70:stä on jätetty korvaushakemus. Ministerin mukaan uusista tapauksista ei ole tietoa.

Valtio tulee mukaan korvaustalkoisiin, jos vahinkovakuutuspoolin rahat loppuvat kesken. Poolin muodostavat vahinkovakuutusyhtiö If, Pohjola Vakuutus ja Keskinäinen Vakuutusyhtiö Tapiola.

- Poolin korvausvastuu on 30 miljoonaan euroon asti, jonka jälkeen valtio korvaa samoin perustein. Korvaukset katsotaan tapauskohtaisesti ja kertaluonteisesti tai haitan mukaan, sanoo Guzenina-Richardson.

Korvauksilla katetaan muun muassa hoitokuluja ja vanhempien tulonmenetyksiä. Korvauksia voidaan maksaa myös sopeutumisvalmennukseen.

- Valmennuksen yksi osa on kuntoutus, ministeri lisää.

Guzenina-Richardson täsmensi myöhemmin, että kuntoutusta voi sisältyä sopeutumisvalmennukseen. Hän ei halua arvioida potilaskohtaisten korvausten ylärajaa.

- Tapaukset pitää tutkia yksityiskohtaisesti ja pohtia korvausten lisäksi sitä, miten tragedian kohdanneita perheitä voidaan auttaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Petri Manssila