Hyppää sisältöön

Filippiinit huolissaan gekkojen käyttämisestä lääkkeenä

Filippiinien ympäristöviranomaiset varoittavat ihmisiä käyttämästä gekkoliskoja aidsin ja impotenssin hoitokeinona. Viranomaisten mukaan tieteellistä näyttöä lääkintämuodon tehosta ei ole. Myös gekkojen laiton kauppa huolettaa maan viranomaisia.

Gekko Kuva: Steve Richards

Gekkoliskoja viedään Filippiineiltä Malesiaan, Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Niitä käytetään kansanlääketieteellisenä hoitona muun muassa kiihottamaan sukuviettiä sekä parantamaan astmaa, aidsia, syöpää, tuberkuloosia ja impotenssia.

Terveysviranomaiset pelkäävät, että vaihtoehtoehtoisen hoitomuodon valitsevat ihmiset eivät hakeudu oikeaan hoitoon, mikä voi muodostaa heille terveysriskin.

Gekkojen kauppaa seuraavat viranomaiset ovat huolestuneet siitä, millaisia hintoja markkinoilla liikkuu. Yhdestä 300 gramman liskosta saatetaan maksaa yli 800 euroa.

Viranomaiset muistuttavat, että gekot ovat tärkeitä tuholaisten syöjiä ja sen myötä tärkeitä luonnon herkälle ekosysteemille. Liskojen luvattomasta keräämisestä ja myymisestä voi saada Filippiineillä korkeintaan neljän vuoden vankeustuomio ja lähes 5 000 euron sakot.