Myös isä tarvitsisi toipumislomaa kohtukuoleman kohdatessa

Isien pitäisi saada kohtukuolematapauksissa isyysvapaata, vaatii Lapsikuolemaperheet eli KÄPY ry. Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista kohtuun kuolleen lapsen isälle isyysvapaata, sillä vapaan edellytyksenä on se, että isä hoitaa lasta.

Kotimaa

Raisiolaisen Mika Holapan perhettä kohtasi helmikuussa tragedia. Perheeseen odotettu pikkuveli kuoli äidin kohtuun raskauden puolivälin jälkeen.

- Se päivä, jona näin tämän pienen poikamme kuolleena, oli yksi elämäni pahimmista, Holappa muistelee.

Mika Holappa sai muiden kohtuun kuolleiden lasten isien tapaan kahden viikon sairasloman. Kohtukuolematapauksissa äidillä on oikeus äitiysvapaaseen kun raskausviikkoja on takana 22. Isällä samaa oikeutta ei ole. Holapan mielestä vapaa olisi tärkeä isällekin.

- Se olisi sellainen inhimillinen huomionosoitus, että isäkin huomioidaan siinä tilanteessa. Isä on ihan yhtä lailla osallinen perheessä ja kantaa vastuun lapsista kuten äitikin, Mika Holappa sanoo.

Muutosta vaadittu jo vuodet

Lapsikuolemaperheet eli KÄPY ry on ajanut jo 90-luvulta lähtien isyysrahan ja isyysvapaan saamista myös kohtukuolematapauksissa. Nyt Käpy ry on mukana tukemassa kohtukuolemaa käsittelevältä keskustelupalstalta lähtenyttä adressia, jossa vaaditaan lainsäädännön muuttamista. Adressi pyritään luovuttamaan peruspalveluministerille syksyllä.

- Tämänhetkisen käytännön mukaan kohtuun kuolleiden lasten isillä ei ole oikeutta isyysrahaan, koska edellytyksenä on, että isä hoitaa lastaan, eikä kuollutta lasta voi hoitaa. Siksi heidän ainoa mahdollisuutensa on hakea sairaslomaa. Sairasloman hakeminen on nöyryyttävää ja ylivoimaista lapsen kuoleman jälkeisessä tilanteessa, sanoo Käpy ry:n hallituksen jäsen ja surututkija Anna Liisa Aho.

Sairasloman taustalle saatetaan kirjoittaa esimerkiksi masennus-diagnoosi, jota lapsen kuoleman jälkeinen suru ei ole.

- Nämä diagnoosit taas voivat vaikeuttaa vanhempien myöhempää elämää, esimerkiksi henkivakuutuksen saamista, Aho kertoo.

Myös kohtuun kuollut on isälleen lapsi

Isien surua tutkineen Ahon mielestä isyysvapaa olisi tärkeä kuolleen lapsen isän identiteetille varsinkin silloin, kun kyse on ensimmäisestä lapsesta.

- Isyysvapaalla on isien identiteetin ja isyyden tunnustamisen kannalta erittäin suuri merkitys. Lapsi on isälleen lapsi huolimatta siitä, että hän on kuollut kohtuun.

Usein kohtukuolematapauksissa isän vastuulle jää muusta perheestä huolehtiminen.

- Tämän vuoksi on tärkeää, että lapsen kuoleman jälkeen perheenjäsenillä on mahdollisuus surra yhdessä sekä hoitaa lapsen kuolemaan liittyviä asioita, Aho toteaa.

Myös Mika Holappa oli vaimonsa tukena muun muassa huolehtimassa pariskunnan kahdesta tyttärestä. Hän arvelee, että isyysvapaa olisi antanut paremmat lähtökohdat asioiden hoitamiseen.

- Isyysvapaalla ei tarvitsisi miettiä, mitä työnantaja sanoo kotiin jäämisestä. Ei tulisi tunnetta, että alisuoritan miehenä, kun pitäisi tehdä töitä ja elättää perhe, vaan tausta olisi turvattuna sen kaksi viikkoa tai kuukauden. Silloin voisi aloittaa surutyön oikein, Holappa miettii.

Lähteet: YLE Uutiset