Täytetauti voi viedä keppihevosen

Keppihevosten suosio kasvaa. Keppihevostalleja nousee eri puolille ja harrastajat järjestävät kisoja ja leirejä. Uunituore kirja esittelee harrastusta monipuolisesti.

Kotimaa
Suurin osa Venla-Marian 30 kepparista on itse tehtyjä.YLE / Heikki Ahonen

Lahtelaisen Venla-Maria Uutelan pihalla on pieni esterata, jossa hän ratsastaa keppihevosillaan. Radan vieressä on keppihevostalli, jonka Venla-Marian isä on rakentanut keppihevosia varten. Tallissa on noin 30 keppihevosta hienossa rivissä. Keppihevosten kirjo on laaja roduiltaan ja materiaaleiltaan. Materiaaleina on käytetty kangasta ja sukkia ja jopa yksi puinen hevonen löytyy.

- Ponit ovat pienempiä kuin hevoset, joten yleensä sukista tehdyt ovat poneja, Venla-Maria kertoo. - Rotuja on kaikenlaisia, mm. andalusialainen, islanninhevonen ja norjanvuonohevonen.

Tallista löytyy tavallisten rotujen lisäksi jopa pari harvinaista yksisarvista. Suurin osa Venla-Marian hevosista on itse tehtyjä, mutta osa on myös kaupasta ostettuja. - Kaupan keppihevoset on ihan yhtä hyviä kuin itse tehdytkin, niitä voi vaikka muokata enemmän omanlaisiksi, Venla-Maria kertoo.

Kokemukset kirjaksi

Venla-Maria on harrastanut keppihevosia jo neljä vuotta, ja on oppinut niistä yhtä jos toista kokemuksen kautta. Hän on kirjoittanut vuosien varrella muistiinpanoja tiedoistaan, ja näistä muistiinpanoista on julkaistu kirja.

Venla-Marian kirjan Kepparit on kustantanut kärköläläinen lasten- ja nuorten kirjoihin erikoistunut Kustannus Oy Pieni Karhu. Kustantaja Leena Reiman kertoo, että kirjasta löytyy keppihevosharrastuksen koko kirjo.

- Siinä on keppihevosten kasvatuksesta, siitä miten niitä valmistetaan, mitä niiden kanssa voi tehdä ja opetetaan tekemään omat keppihevos-nettisivutkin, Reiman luettelee.

Vaikka Venla-Maria onkin vasta 12-vuotias, niin Reiman sanoi kirjan tekstin olleen hyvin valmista. - Vain muutamia kirjoitusvirheitä piti korjata, muuten teksti oli valmis, Reiman kertoo. Kirjasta löytyy kaikki tarpeellinen tieto oman keppihevosen tekemiseen ja hoitoon.

Estekisoja ja hoitoa

Venla-Maria näyttää, mitä kaikkea keppihevosilla voi tehdä. Tämänpäiväinen ratsu Oliver Twist hyppää helposti 60 cm korkean esteen.

- Oliver pystyisi hyppäämään jopa 80 cm, mutta tänään on niin liukasta, ettei se onnistu. Venla-Marian mukaan keppihevosilla voi tehdä melkeinpä kaikkea samaa kuin oikeillakin hevosilla, kuten ratsastaa, hypätä esteitä ja lenkkeilä maastossa. Kilpailujakin on tullut järjestettyä neljät.

- Keppihevoset vaativat päivittäistä hoitoa, niillä pitää ratsastaa ja ne täytyy pitää kuivana, Venla-Maria neuvoo hoidosta. Keppihevosilla voi myös olla tauteja, joista yksi on nimeltään täytetauti.

- Jos täytteessä on kumpuja tai kuoppia, niin sitä kutsutaan täytetaudiksi. Sen voi hoitaa joko muotoilemalla täytettä tai laittamalla täytettä lisää.

Jokaisella kepparilla on myös oma luonteensa. Jotkut ovat rauhallisia ja osa pelokkaita, villeimmät voivat jopa potkia. - Esimerkiksi Surströmming on kova potkimaan, Venla-Maria kertoo hymyillen, - Surströmming on ruotsia ja se tarkoittaa hapansilakkaa, joka kuvaa hyvin Surströmmingin luonnetta.

Lähteet: YLE Lahti / Iida-Mia Ahonen