1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tee

Walter de Camp nauttii laadukkaasta teestä

Camp ei tunnista toisistaan eri viinejä, mutta teen laadusta hän on tarkka. City-lehden kolumnisti Camp onkin tyytyväinen siitä, että erikoistuneet teekaupat ovat rantautuneet Helsinkiin.

Kuva: YLE

Helsingin kahviloiden teetarjonta on Walter de Campin mukaan yleisesti ottaen heikkoa.

- Teen tarjoajat ovat monissa paikoissa niin pihalla. Onhan se ankeaa, kun tuodaan ylpeänä esille sellainen boksi, missä on yksi musta tee, yksi vihreä tee ja sitten näitä erilaisia yrttiteelaatuja. Sehän on ihan sama kuin jossain huoltoasemilla, Camp manaa.

Tilanne on Campin mukaan kuitenkin menossa parempaan suuntaan. Nykyään joistain kahviloista saattaa saada jopa pannullisen hyvin haudutettua laadukasta irtoteetä. Teekauppojen tuloa kaupunkiin hän pitää oleellisena, kun ei tarvitse enää tuoda ulkomailta hyvää teetä mukanaan Suomeen.

- Aikaisemmin toin teetä Berliinistä Helsinkiin, mutta nyt otan omat teet mukaan kun lähden matkoille, Camp kertoo tilanteen muuttumisesta.

Helsingin Annankadulla on teekauppa, jonka vakioasiakkaisiin City-lehden toimittaja Walter de Camp kuuluu. Kotonaan hän juo yleensä kiinalaista vihreää teetä, mutta Annankadun kauppaan hän menee juomaan vietnamilaista mustaa teetä, jota ei monesta muusta paikasta saa.

Itse Camp jäi koukkuun teen juomiseen tehdessään matkoja Aasiaan. Nykyään hän tykkää kokeilla erilaisia teelaatuja.

- En ole koskaan onnistunut kehittämään itsestäni minkäänlaista viininmaistelijaa, enkä erota niitä toisistaan, mutta tee on hyvää. Tarvitsee vain ymmärtää ostaa tarpeeksi hyvää teetä, Camp neuvoo.

Kirjainten määrä kertoo teen laadusta

Annankadun myymälää pitävän Kirsi Pullisen mukaan teen ei tarvitse aina olla kallista ollakseen hyvän makuista tai laadukasta.

Hyvälaatuista teetä etsivän kannattaa kuitenkin perehtyä hieman teelaatujen perässä oleviin kirjainyhdistelmiin. Hyvin perustason nyrkkisääntönä Pullinen pitää kirjaimien lukumäärää – mitä enemmän kirjaimia, sitä laadukkaampaa teetä.

Kirjainyhdistelmien perustaso kertoo teelehden koosta. OP, eli Orange Pekoe, kertoo että tee on tehty kokonaisista lehdistä, eikä se viittaa appelsiinin makuun vaikka niin äkkiä saattaisi luulla.

BOP, Broken Orange Pekoe, kertoo että teelehdet on rikottu. Fannings-merkintä puolestaan että kyseessä on teelehden purua. Pienin koko on nimeltään Dust, eli pöly, ja sitä käytetään pääasiassa teepusseissa.

Kirjaimet kertovat myös sen, mihin aikaan vuodesta teelehti on poimittu. Sadon varhaisessa vaiheessa poimitut teelehdet nimetään kultaisen värinsä mukaan tunnuksella GF eli Golden Floweryksi. Nimi tulee siitä, että tuore teenlehti on väriltään vielä kultaan vivahtava.

Parhaimpien teelaatujen perässä voi siis lukea jopa kirjainyhdistelmä SFTGFOP, mikä tulee sanoista Super-Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

- Mutta tärkeämpää kuin kirjaimet on oma maku. Se on kaikkein tärkein kriteeri, Pullinen kertoo.