1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaara vaanii keittokirjoissa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa ruokaohjeiden käännösvirheistä, jotka voivat aiheuttaa myrkytysvaaran. Tukesin tietoon on tullut viimeisen vuoden aikan kaksi myrkytysvaaran aiheuttavaa käännösvirhettä.

TUKES
Korvasieni lautasella
YLE / Juha Vauhkonen

Molemmissa tapauksissa ruokaohjeeseen on käännetty vaaraton huhtasieni (eng. Morel) korvasieneksi (eng. False Morel).

Viimeisimmässä tietoon tulleessa tapauksessa metsäsienirisoton ohjeessa kehotettiin käyttämään risottoon puoli kiloa tuoreita korvasieniä. Korvasieni on käsittelemättömänä myrkyllinen. Reseptissä oli puutteelliset ohjeet sienten esikäsittelemiseksi. Lisäksi ohjeessa kehotettiin hyödyntämään kuivattujen korvasienten liotinvesi risoton valmistuksessa.

Jos kuluttaja huomaa keittokirjassaan vaaraa aiheuttavan käännösvirheen, kehottaa Tukes poistamaan kirjasta sivun, jolla ruokaohje on. Keittokirjat ovat pitkäikäisiä ja vaihtavat usein omistajaa vuosien kuluessa. Kun sivu poistetaan, vaarallinen resepti ei kulkeudu omistajalta toiselle. Kirjan voi myös palauttaa kauppaan.

Tukes kehottaa myös kielenkääntäjiä, keittokirjojen kustantajia ja maahantuojia tarkkaavaisuuteen. Mikäli ruokaohjeessa mainitaan korvasieni, on syytä varmistua, että ruokaohjeessa on myös asianmukaiset ohjeet korvasienten esikäsittelyyn. Jos esikäsittelyohjeita ei ole, kyseessä on mahdollisesti käännösvirhe.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi