Katutaiteilija taistelee kankeita asenteita vastaan

Helsinki on edelleen haasteellinen kaupunki katutaiteilijoille. Uusia teoksia syntyy kuitenkin parhaillaan Vauhtitien ja Linnanmäen väliseen alikulkuun. Kuvataiteilija Viva Granlund haluaa omaehtoisella työllään muuttaa kaupungin kankeaa asennoitumista katutaiteeseen.

kulttuuri
YLE

Rautatiesillan alle syntyvät kuvat eivät jätä ohikulkijoita kylmiksi. Mielleyhtymiä on yhtä monta kuin katsojia.

Alle kymmenenvuotiaalle Joona Kauppiselle mieleen tulee sirkus, sisko Julian huomion kiinnittää teosten yltäkylläinen värimaailma. Espoolaisen Maarit Beijarin mieleen kuvat nostavat kesän.

Viva Granlundin tavoitteena on työllään elävöittää harmaata kaupunkitilaa . Hän haluaa tarjota ihmisille odottamattomia yllätyksiä kulman takaa. Taiteilijaa viehättävät paikkoina erityisesti alikulut ja sillanaluset.

- Täällä Helsingissä et odota, että siellä olisi mitään muuta kuin korkeintaan mainoksia. Miksi alikulkujen pitää olla vain käytännöllisiä? Senhän ei tarvitse olla niin.

Muillekin työmahdollisuuksia

Granlund on aiempina kesinä maalannut muun muassa Pasilan aseman alikulussa.

Vaikka lupa töille on rakennusvirastolta hellinnyt, ei kaupunki ole helppo yhteistyökumppani. Esimerkiksi suoraan betoniin maalaamisesta voi vain haaveilla ja jatkolupaa teoksille on haettava vuosittain, kertoo Granlund.

- Se on tarkkaan määritelty, millä tavalla maalaaminen tapahtuu. Olen itse vastuussa taideteoksen kunnosta ja rahoituksesta.

Taiteilija jaksaa, koska haluaa olla kannustava esimerkki.

- Haluaisin olla sillanrakentajana niin sanotun laittoman ja etabloidun katutaiteen välillä, jotta tämä tulisi enemmän hyväksytyksi. Jotta katutaiteilijat, jotka haluvat tehdä laillisesti, pääsivät tekemään ja heillekin tulisi mahdollisuuksia.

Teokset ovat saaneet olla paikoillaan rauhassa eikä niitä ole juurikaan sotkettu. Kaupunkilaisille elämykset kelpaavat, sanoo helsinkiläinen Carl Granit.

- Tottakai ne saavat olla siinä. Mieluummin kuin pelkkä sementtiseinä.

Lähteet: YLE Helsinki