Pride-väki marssii ylpeänä

Jyväskylän Setan järjestämä Half Pride -tapahtuma alkaa tänään. Nelipäiväisen tapahtuman aikana käydään ajakohtaista keskustelua sukupuolivähemmistöjen asemasta, mutta ryppyotsaisuuden sijaan tarkoitus on iloita tasa-arvoisesti.

HLBT-liike
Sateenkaarilippu liehuu Oulun Pride-paraatissa.
YLE

Jyväskylässä järjestetään nyt kolmas Pride-tapahtuma. Nimitys Half Pride viittaa Jyväskylän Setan puheenjohtajan Petri Janhusen mukaan tapahtuman kestoon, eli puoleen viikkoon.

- Jotkut vääräleuat ovat irvailleet, että olemmeko vain puoliksi ylpeitä. Me olemme 110 prosenttisesti ylpeitä, Janhunen naureskelee.

Pride-ohjelmassa on ajankohtaista keskustelua sukupuolivähemmistöjen asemasta, mutta myös hauskaa ilottelua.

- Liian vakavaksi ei saa heittäytyä. Perjantaina esimerkiksi pistetään jalalla koreasti sukupuolineutraaleissa päivätansseissa, eli Homohumpassa, Ainolan lavalla. Myös heteroparit ovat lämpimästi tervetulleita, Janhunen kertoo.

Ikävää julkisuutta

Pride-kulkue joutui ikävän hyökkäyksen kohteeksi Helsingissä viime vuonna. Kulkueen kimppuun käytiin pippurisumutteella.

- Olin itse tuossa kulkueessa seitsemännellä kuulla raskaana olleen ystäväni kanssa. On järkyttävää, että perustuslaillisesti oikeutettuun, poliittiseen mielenilmaukseen näin hyökätään. Täällä Jyväskylässä olemme informoineet poliisia hyvissä ajoin, ja lisäksi meillä on omat turvamiehet valvomassa lauantain kulkuetta, sanoo Petri Janhunen.

Launataina sukupuolivähemmistöt marssivat kaupungilla, jonka jälkeen Lounasipuistossa vietetään puistojuhlaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi