Arvi Lind jyrähtää: Sää ja keli eivät ole synonyymeja

Uutisankkurilegenda Arvi Lind on kiinnittänyt huomiota siihen, että säästä ja kelistä puhutaan nykyään samassa merkityksessä, vaikka ne tarkoittavat eri asioita.

sää
Arvi Lind.
YLE / Kimmo Salvén

Ylen tv-uutisten pitkäaikainen ankkuri Arvi Lind on aktiivinen suomen kielen harrastaja ja innokas vaalija.

- Keli on, jopa suomen kielen perussanakirjan mukaan, säästä johtuva teiden ja maaston kulkukelpoisuus.

- On kurakeli, vitikeli, liukas keli tai esimerkiksi huono keli, kun liikutaan jollain pinnalla. Sää vaikuttaa keliin, mutta on eri asia, luettelee Lind.

- Tässä on käynyt niin, että keli -sana on saanut laveamman muodon ja pelkään pahoin, että tämä virhe saattaa juurtua kieleen, harmittelee Lind.

Arvi Lind ei kuitenkaan tuomitse tällaista kielen käyttöä. Hän on, omien sanojensa mukaan, kieliliberaali ja oppinut, että kieli muuttuu ja kehittyy, mutta se ei välttämättä tarkoita aina kielen rappeutumista, mutta tässä keli-asiassa hän ei ainakaan vielä anna periksi.

Keli-sanan väärinkäyttöä enemmän suomen kielen taitajaa häiritsee muutama muu paljon väärin käytetty ilmaisu.

- Esimerkiksi: 'alkaa tekemään', kun pitäisi sanoa 'alkaa tehdä'.

- Tai kaksoispassiivi ”kännykkää ei oltu keksitty” on virheellinen muoto. Pitää sanoa, että ”kännykkää ei ollut keksitty”.

On myös muutamia sanoja, jotka ovat saaneet väärän paikan ja merkityksen. Esimerkiksi 'selvä' ja 'selvästi' -sanojen paikalla käytetään usein 'selkeä' ja 'selkeästi' ilmaisua, joka on aivan eri asia.

- Jos sanotaan vaikka, että Pelicans voitti selkein numeroin, se tarkoittaa sitä, että ne numerot olivat selkeitä, riittävän isoja, kontrasti oli hyvä, ykköstä ja seiskaa ei voi sekoittaa. Mutta jos voitto oli vaikka 5 - 0, se oli selvin numeroin, ojentaa Arvi.

Yksi kielessä käytetty virhe on 'kohtuullinen' ja 'kohtalainen' sanojen sekoittaminen.

- Sanotaan esimerkiksi, että "Suomen menestys Ateenan Olympialaisissa oli kohtuullisen heikko”, vaikka sen pitää olla "kohtalaisen heikko".

- Kohtuullinen on oikeudenmukainen, asianmukainen, hyväksyttävä tai malliksi kelpaava.

Uutistoimittaja mallina

Tällaisia virheitä kielessä esiintyy ja eniten entistä puhetyöläistä harmittaa se, että kieltä ammatikseen käyttävät tekevät virheitä ja näyttää siltä, että he eivät itse edes ymmärrä sitä.

- Meidän toimittajien pitäisi kyllä pitää huolta siitä, että ei käytettäisi virheellistä kieltä, vaan Yleisradio - juuri tällaisen hyvän kielen lipunkantajana - voisi olla esimerkkinä ja käyttää normipohjaisesti ja kieliopillisesti oikeaa suomen kieltä.

Täytyy kuitenkin muistaa, että kielellä on monta käyttöaluetta. On erilaisia kieliä. Nuorten ns. chatti- ja tekstiviestikieli on aivan erilaista kuin viranomaistiedotteiden kieli. Kirjakielikin on erilaista kuin käytetty puhe- ja arkikieli.

- En ole huolissani esimerkiksi helsinkiläisnuorten slangista, sillä slangi ja murteet ovat kielen rikkaus, mutta kyllä uutistyössä täytyy käyttää oikeaa hyvää kieltä. Kyllä se vielä kuitenkin on aika hyvällä tolalla, joten siitäkään en ole huolissani.

Lähteet: YLE Lahti / Hanski Kinnunen