Heikin Thunderbird vangitsee katseet

300 hevosvoiman hyrinä ja viimeistelty ulkonäkö vangitsee katseet Pieksämäen kadulla. Heikki Skytän Ford Thunderbird ei ole viikonloppuna yksin, sillä Pieksämäen kaduilla cruisailee viikonloppuna yli 800 jenkkirautaa. Yleisöä paikalle odotetaan 10 000.

Ford thunderbird
Takavaloja kelpaa katsella.
YLE Etelä-Savo

Pieksämäen lauantainen koko perheelle suunnattu harrasteajoneuvojen kokoontumisajo Big Wheels on järjestyksessään kymmenes.

Tapahtuma on lajissaan Suomen toiseksi suurin ulkoilmakokoontumisajo. Autoja kävi viime vuonna ihailemassa noin 10 000 ihmistä. Pikkukaupungin kaduilla cruisailee lauantaina yli 800 jenkkirautaa . Amerikanrautojen lisäksi näytillä on myös polkuautoja ja pienoismalleja.

Big Wheelsin pääpuuhamies Heikki Skyttä hurahti jenkkiautohin jo pienenä poikana isoveljen kavereiden kannustamana. Kaverit perustivat paikallisen jenkkiautokerhon 80-luvulla. Virtasalmen Motoparkin synnyllä vuonna 1987 on myös merkityksensä sille miksi Pieksämäen seudulla on niin paljon alan harrastajia.

Omistuksessa on vuosien varrella ollut muutama hieno helmi. Ensimmäisen auton vuoden 1964 Ford Fairlanen Heikki hankki mopon korvikkeeksi jo kolmetoistavuotiaana ja parhaillaan työn alla tallissa on vuoden 1957 Chrysler Windsor, jonka pitäisi valmistua ensi kesäksi.

Nyt alla pörisee punainen vuoden 1960 Ford Thundebird urheiluauto, jonka pellin alla jyllää 300 hevosvoimaa. Kyseinen auto tuli Suomeen 80-luvulla. Uutena niitä ei juurikaan Suomeen tuotu, sillä sen hinnalla olisi saanut aikanaan yhdeksän kuplavolkkaria.

Autolla ajellessaan Heikki ei ole huomannut naisten bongailevan häntä sen enempää. Nykyajan naiset katselevat kuulemma kaikkea muuta kuin autoja. Autot valmistuu pitkälti kaveripiirin auttamana, itse Heikki keskittyy enemmän harrasteautokulttuuriin ja tapahtumien järjestämiseen.

- Vuosien mittaan harrastuksesta parhaiten on jäänyt mieleen autojen parissa puuhailevat mahtavat tyypit, pukeutuminen ja musiikki, Heikki Skyttä pohtii.

Harrastusta Harri ei pidä kalliina vaikka auto hörppääkin bensaa 15 litraa sataselle.

- Bensan hinta ei tunnu pahalta koska autoilla ajetaan harvakseltaan. Varaosia saa hyvin ja ne ovat suhteellisen halpoja.