Siirtolapuutarha on työteliään paratiisi

Raholan siirtolapuutarha Tampereella on vihreä keidas moottoritien kupeessa. Kapeat hiekkakujat kiemurtelevat värikkäiden mökkien ja vielä värikkäämpien pihojen välissä. Kaupungin mukavuudet ovat silti lähellä.

siirtolapuutarhat
Mökin puutarha
Tässä yksi Raholan siirtolapuutarhan 198 palstasta.YLE / Anni Vähälä

Pirkko Pekkasen mielestä siirtolapuutarhan parhaita puolia on, että siellä voi viettää mökkielämää kaupunkialueella.

- Täältä on helppo käydä töissä ja bussiyhteydet ovat hyvät, mutta tämä on silti ihan oma maailmansa. Esimerkiksi pienten lasten kanssa täällä on helppo olla: ei tarvitse kuin avata ovi, niin on turvallinen ympäristö liikkua ja olla. Täällä hermo lepää, Pekkanen sanoo.

Siirtolapuutarhaelämä on monen unelma. Tontin ja mökin saaminen saattaa kuitenkin olla työn takana.

- Se on joskus vaikeaa, mutta esimerkiksi nyt alkukesänä on myyty viisi mökkiä. Silti ilmoitustaululla on koko ajan lappu, että halutaan ostaa tältä alueelta mökki. Sanoisin, että töitä saa tehdä, jos haluaa täältä oman mökin, Raholan Siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Hannele Mäkelä sanoo.

Ei pelkkää lomaa

Soma kesämökki, vehreä piha ja oman maan antimet ovat siirtolapuutarhaelämän suola. Juhannuksena voi syödä omalla pihalla viljeltyjä uusia perunoita. Pihoissa kukkivat pionit, jasmiinit sekä juhannusruusut, ja kohta päästään käsiksi marjasatoon.

Kesä siirtolapuutarhassa ei ole pelkkää köllöttelyä ja rentoutumista. Oman pihan ja viljelmien hoitamisen lisäksi pitää huolehtia myös puutarhan yhteisistä alueista ja asioista.

- Palstaa kohden on kymmenen tunnin talkoovelvoite. Meillä on isäntä, joka jakaa talkootyöt, Hannele Mäkelä kertoo.

Lisäksi on vapaaehtoista ohjelmaa, esimerkiksi urheilukilpailuja. Raholassa on myös yhteisessä käytössä oleva uusi rantasauna.

Mökkeily siirtolapuutarhassa on erilaista kuin vaikkapa saarimökissä. Erakkoluonteiselle siirtolapuutarha ei ole paras vaihtoehto.

- Omassa pihassa saa olla aivan rauhassa. Sinne ei kukaan tule, jos ei itse halua. Erakkoluonteelle tämä ei kuitenkaan sovi, koska on ne määrätyt velvollisuudet, Mäkelä sanoo.

Lähteet: YLE Tampere / Anni Vähälä