1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kukkakaali

Keskikesä on kotimaisten kasvisten juhla-aikaa

Nyt jos koskaan kannattaa tuoda kasviksia ennakkoluulottomasti ruoanlaittoon. Herkullisten makujen ja terveellisyyden lisäksi kasvikset valmistuvat erittäin nopeasti.

kukkakaali
Kukkakaali
KukkakaaliYLE/ Lassi Lähteenmäki

Toritiskit ovat tällä hetkellä pullollaan kotimaisia kasviksia. Ei siis ihme, että juuri nyt monissa keittiöissä valmistuu ruokia kotimaisista vihanneksista ja juureksista.

Yksi kestosuosikeista on kukkakaali, josta saa kätevästi herkullisen ja maukkaan keiton. Kukkakaalin lisäksi keittoon voi laittaa esim porkkanaa, sipulia, purjoa ja parsakaalia.

Marinoitu kukkakaali Ullan tapaan:

Keitä pilkottu kukkakaali suolavedessä. Jäähdytä kukkakaali keittämisen.

Tee marinadi yhden sitruunan mehusta, ruokaöljystä, sokerista ja yrteistä, esimerkiksi basilikasta. Sekoita ainekset keskenään ja kaada jäähtyneen kukkakaalin päälle.

Kukkakaalikeitto 3-4:lle:

- Kokonainen iso kukkakaali

- Porkkanaa,sipulia,purjoa,parsakaalia

- Öljyä

- 1 paketti sulatejuustoa

- Litra vettä

- Kasvisliemikuutio

Mausteeksi valkopippuria suolaa.

Pilko kukkakaali ja kuullota paloja öljyssä kattilanpohjalla hetki. Lisää vesi (kannattaa kiehauttaa esim vedenkeittimellä valmiiksi).Mausta suolalla ja pippurilla. Kukkakaalin lisäksi keittoon voi laittaa esim porkkanaa, sipulia, purjoa ja parsakaalia. Pelkästä kukkakaalistakin tulee hyvä.

Keitä n. 10-15 minuuttia niin että kukkakaali pehmenee jonkun verran ja lisää sulatejuusto. Sulatejuustoista viherpippuri on hyvä, mutta makujahan niissä löytyy laidasta laitaan.

Keitä hiljalleen niin että juusto sekoittuu tasaisesti keittoon. 5-10 minuuttia riittää yleensä. Keiton voi soseuttaa sauvasekoittimella tasaiseksi jos haluaa.

Tarjoile tuoreen ruisleivän tai sämpylöiden kanssa.

Lue seuraavaksi