Murdochilta kirjallinen anteeksipyyntö

Britannian salakuunteluskandaali on johtanut toistaiseksi korkeimman hahmon eroon Rupert Murdochin mediaimperiumissa. News of the World -lehden päätoimittajana aiemmin toiminut, nykyinen News Internationalin toimitusjohtaja Rebekah Brooks on irtisanoutunut. Hänen seuraajakseen on jo valittu konsernin sisältä Tom Mockridge.

Ulkomaat
Rupert Murdoch ja Rebekah Brooks
Rupert Murdoch (vas.) ja Rebekah Brooks tapasivat Lontoossa sunnuntaina.Facundo Arrizabalaga / EPA

Viikkolehti News of the World lakkautettiin viikko sitten, kun sen harjoittama laaja puhelinhakkerointi paljastui.

Rupert Murdoch esittää suoran anteeksipyynnön kaikissa valtakunnallisissa sanomalehdissään tänä viikonloppuna otsikolla "We are sorry". Anteeksipyynnön julkaisi News International, jonka johtoon Brooksin tilalle on äskettäin valittu Tom Mockridge. Uusiseelantilainen Mockridge on News Corporation -veteraani, jolla on laaja kokemus televisiosta.

Rebekah Brooks on suostunut myös brittiparlamentaarikoiden kuultavaksi lehden urkintatavoista. Hän on myöntänyt lehden maksaneen poliisille tiedoista mutta kiistänyt tienneensä salakuuntelusta. Häntä on painostettu monelta suunnalta eroamaan lehtiyhtiön johdosta.

News International kuuluu mediamoguli Rupert Murdochin valtavaan News Corp -konserniin. Konserni kertoi perjantaina, että Murdochin suojatti Rebekah Brooks on jättänyt irtisanoutumisilmoituksensa. Brooksia ennen ehti lähteä yhtiön lakiasiantuntija Tom Crone.

- Yhtiömme on ollut ylpeä tehdessään uutisia oikeista syistä. Nyt olemme uutisissa vääristä, Brooks kirjoittaa erokirjeessään.

Britannian pääministeri David Cameron pitää Brooksin eroamista tehtävästään oikeana päätöksenä.

Tilalle siirtyy Tom Mockridge mediaimperiumin italialaisen satelliittikanavan johdosta.

80-vuotias lehtikeisari Murdoch oli puolustanut Brooksia skandaalissa ärhäkästi, muun muassa kieltänyt häntä eroamasta. Omalle Wall Street Journal -lehdelleen hän antoi haastattelun, jossa vakuutti News Corpin kömpivän kriisistä ja sivuutti brittilehtiensä myyntiväitteet roskapuheena.

Rebekah Brooks toimi News of the Worldin päätoimittajana vuodet 2000 - 2003. Yhdysvalloissa tutkitaan, yrittikö lehti tuona aikana murtautua WTC-iskun uhrien puhelimiin.

Lähteet: AFP, AP