1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uhanalaisia lumileopardeja löydetty Afganistanista

Luonnonsuojeluryhmä on löytänyt terveen lumileopardikannan rauhalliselta alueelta Afganistanin koillisosasta. Lumileopardeja uhkaavat muun muassa lemmikki- ja turkiskauppa, mutta löytö osoittaa, että lumileopardeilla on vielä toivoa.

Ulkomaat

Kamerat dokumentoivat yleensä yksinään esiintyviä lumileopardeja 16 eri paikassa Wakhanin käytävässä Afganistanin koillisosassa.

Wakhanin käytävä on yksi harvoista alueista Afganistanissa, jossa ei taistella. Wakhanin käytävä mudostaa nimensä mukaisesti käytävän tai maa-alueen Kiinan ja Afganistanin välillä. Käytävä on noin 220 kilometriä pitkä.

Uhanalaisia lumileopardeja arvioidaan olevan noin 4 500 - 7 500 yksilöä 12 eri maan alueella Keski-Aasian korkeilla vuoristoalueilla.

Suuria kissaeläimiä salametsästetään niiden turkkien vuoksi. Laumojaan vartioivat lammaspaimenet tappavat myös silloin tällöin lumileopardeja, jotka metsästävät satunnaisesti lampaita.

Lumileopardeja vangitaan myös lemmikkieläinkauppaa varten, ja niitä metsästetään muun muassa leopardien luiden vuoksi.

Ympäristöjärjestö World Conservation Societyn Aasian johtajan Peter Zahlerin mukaan löytö osoittaa, että lumileopardeilla on vielä todellista toivoa Afganistanissa.

- Nyt tavoitteemme on taata, että näillä mahtavilla eläimillä on turvallinen tulevaisuus Afganistanin luonnonperinnön osana, Zahler huomauttaa.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi