Oikeusministeri kannattaa seksuaalirikollisten kemiallista kastraatiota

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kannattaa seksuaalirikollisten lääkekastraatiota. Ministeri aikoo viedä esityksen syksyllä eduskunnan käsiteltäväksi. Hoito koskisi vuosittain noin kymmentä vankia.

talous
Anna-Maija Henriksson
Yle

Esitys tulee koskemaan vapaaehtoista kastraatiota, Henriksson korostaa.

- Tiedämme että mm. Virossa keskustellaan juuri tällä hetkellä tällaisesta laista, Venäjällä keskustellaan pakollisesta kastraatiosta, siihen en nyt lähtisi. Mutta meidän on syytä pohtia juuri tätä vapaaehtoisuutta ja sitä, millä tavalla se voidaan liittää meidän rikosseuraamusjärjestelmään hyvällä tavalla, niin että siitä myös syntyy haluttuja tuloksia.

- Eli halutaan ennaltaehkäistä sitä, että rikollinen toistaa tekonsa, ja että uhriksi joutuminen voidaan ennaltaehkäistä.

Henrikssonin mukaan muista maista saadut kokemukset kemiallisesta kastraatiosta ovat olleet hyviä.

Aiemman hallituksen esitys seksuaalirikollisten kemiallisesta kastraatiosta raukesi viime eduskuntakaudella, kun esitystä ei ehditty käsitellä loppuun.

Esityksen mukaan seksuaalirikollinen voisi päästä valvottuun koevapauteen, jos hän sitoutuu sukupuoliviettiä vaimentavaan lääkehoitoon sen ja myöhemmän ehdonalaisen aikana. Valvottua lääkehoitoa tuettaisiin psykososiaalisella hoidolla. Lakiesityksen tavoitteena olisi saada tuomittu jatkamaan lääkehoitoa omaehtoisesti ehdonalaisen päätyttyäkin.

Henrikssonin mukaan lomien jälkeen oikeusministeriössä tarkastellaan, lähteekö lakiesitys eduskunnalle samassa muodossa kuin aiemmin, vai tarvitaanko siihen jotain muutoksia.

Myös psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, tutkimusprofessori Hannu Lauerma on vapaaehtoisen lääkekastraation kannalla.

- Pidän kaikkia toimia seksuaalirikollisuuden hillitsemiseksi erittäin toivottavina, mutta tässä on ilmeisesti hyvin voimakkaita ihmisoikeusjuridisia näkökohtia jotka puhuvat sen puolesta, että kemialliseen kastraatioon ei saa juurikaan pakottaa, vaan pikemminkin houkutella, Lauerma sanoo.

Raiskauksen rangaistusasteikkoa tiukemmaksi

Oikeusministeri Henriksson olisi muutoinkin valmis tarkastamaan raiskauksista annettavia rangaistuksia.

Seksuaalirikoksia koskevaa lakia tiukennettiin viimeksi kesäkuun alussa, kun raiskauksen määritelmää laajennettiin ja rangaistuksia tiukennettiin. Nyt oikeuspoliittinen tutkimuslaitos tekee selvitystä seksuaalirikollisten rangaistuksista Suomessa.

- Pitäisikö muuttaa systeemiä pitäisikö esimerkiksi alinta rangaistusasteikkoa nostaa. Esimerkiksi Ruotsissa niin raiskauksista alin rangaistus on kaksi vuotta, eli vuosi pitempi kuin suomessa. Nyt syksyllä kun saamme selvityksen, harkitsemme mitä sen johdosta tulemme tekemään, Henriksson sanoo.

Ministeri Henriksson haluaa hallitusohjelman tavoitteiden mukaan parantaa seksuaalirikosten uhrien asemaa kaikkialla maassa.

- Halutaan, että kaikille rikosuhreille voidaan taata katkeamaton hoitoketju. Uhrin pitää saada tukea ja jokaisessa kunnassa pitäisi olla valmius tukea uhria riippumatta siitä, mikä rikos on ollut.

Lähteet: YLE Uutiset