1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lainelautailu

Hangon rannassa surffataan jopa jouluna

Hangon Tulliniemen ranta on yksi suomalaisten lainelautailijoiden suosikkikohteista. Paikkakunnalla asuu myös lautojen rakentaja Joachim Lindholm, jonka surffaamista ei häiritse edes pieni pakkanen.

lainelautailu
YLE

Puutavara taipuu surffilaudoiksi hankolaisesessa autotallissa. Suomenlahden vähäsuolaiseen veteen tarvitaan hyvin kelluva, mutta mahdollisimman kevyt lauta.

Paras puulaji tarkoitukseen on kanadalainen jättiläistuija. Koivuakin puuvenerakentajan koulutuksen saanut surffiharrastaja on toki kokeillut.

– Se on kaunis puu mun mielestä, mutta se ei toimi. Se on niin painava. Pieniä paloja koivua voi laittaa koristeeksi mutta siihen se jää, Joachim Lindholm luonnehtii.

Tulliniemen paratiisi

Vaikka Lindholmin surffilaudat tekevät tällä hetkellä kauppansa lähinnä kaveripiirin kesken, omien lautojen suunnittelu ja niiden rakentamisesta kertyvä työkokemus saattavat avata ovia isompien laudanvalmistajien leipiin.

– Kuitenkin olen realisti - Hangossa ja Suomessa olen, mä en usko että täällä kauheasti on asiakkaita. Jos ulkomaille pääsisi, niin se voisi olla sellainen tavoite.

Hangon Tulliniemen rantaan kerääntyy parhaimmillaan kymmeniä surffaajia. Vaikka aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, surffaria ei juuri nyt hymyilytä.

– Huono keli. Tänään ei ole varmaan mitään mahdollisuuksia päästä vesille. Pitäisi olla kova myrsky ja etelätuuli niin silloin pääsisi parhaiten. Syksyllä on yleensä parhaat surffikelit, Joachim Lindholm selostaa.

Surffausta joulupäivänä

Lajin viehätysvoimaa surffilautojen rakentajakaan ei osaa perustella. Aaltojen vetovoima on silti melkoinen - Lindholm on käynyt merellä jopa joulupäivänä.

– Räntää satoi ja kylmä oli, se oli kamalaa. Pakko oli kuitenkin lähteä, oli sen verran hyvännäköiset aallot.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi