VTT: Levistä polttoainetta ensi vuosikymmenellä

Leväöljyihin pohjautuva biodiesel on kaupallisessa kokeilussa 5 - 10 vuoden kuluttua, arvioi Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT. Kaupallisen hyödyntämisen esteenä on muun muassa vaihteleva öljysato ja korkeat tuotantokustannukset.

Kotimaa

VTT:n tutkimusjohtajan Kai Sipilän mukaan hehtaarin leväkasvusto voi tuottaa öljyä selvästi palmuja enemmän.

- Öljysato voi olla olennaisesti suurempi, mutta sadon määrissä on suurta hajontaa. Öljyä voidaan tuottaa avoaltaissa tai niin sanotuissa mikroreaktoreissa, joissa levät ovat 3 - 4 sentin lasiputkissa.

Suomen ilmastossa levien kasvatus avoaltaissa ei onnistu. Jäljelle jää laboratoriotuotanto.

- Suurin haaste on se, miten öljy saadaan eroteltua mikroreaktorien levälietteestä, mutta odotukset ovat korkealla.

Sipilän mukaan levistä saadaan energiaa selvästi paremmalla hyötysuhteella kuin esimerkiksi kotimaisista öljykasveista. VTT:n vuonna 2006 julkaisemassa raportissa kotimaista peltoenergiaa pidetään ilmastollisesti huonona vaihtoehtona.

- Leväöljyn tuotanto on ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto.

Leväöljystä ei vielä palmuöljyn kilpailijaksi

Leväöljy ei ole korvaamassa palmuöljyä vielä pitkään aikaan. Sipilä viittaa kansainvälisiin tutkimuksiin.

- Liikennepolttoaineiden veroton jalostamohinta on noin 0,5 euroa litralta. Nykytiedon mukaan leväöljyn hinta on 1,5 - 4,5 euroa litralta vuosikymmenen loppuun mennessä. Yksi merkittävä vaihtoehto voisi olla biokaasun tuottaminen leväöljyistä.

Suomalainen Neste Oil on tutkinut leväöljyjä nelisen vuotta. Yhtiö käyttää vuosittain yli 30 miljoonaa euroa uusiutuvien raaka-aineiden tutkimukseen.

Levätutkimus on saanut vauhtia myös EU:ssa. Sipilän mukaan komissio rahoittaa jo tänä vuonna puolenkymmenen leväkoelaitoksen rakentamista.

Lähteet: YLE Uutiset / Petri Manssila