1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Libyan tilanne jatkuu vaikeana

Libyassa ainakin kymmenen ihmistä on kuollut uusissa taisteluissa. Myös Nato pommitti pääkaupunkia Tripolia viime yönä. Muammar Gaddafi on esiintynyt uhmakkaasti kannattajilleen, vaikka hänen eroaan vaativat kapinalliset ovat saaneet lisää kansainvälistä tukea.

Libyan kapinallistaistelijat laukaisivat raketin kohti Muammar Gaddafille uskollisia joukkoja Tripolin lounaispuolella 16. heinäkuuta. Kuva: Reuters-TV

Puheet siitä, että Muammar Gaddafi olisi neuvotteluvalmis, kuulostavat optimistisilta, jos johtajaa itseään on yhtään uskominen. Gaddafi puhui Tripolin lähelle Zawijahin kaupunkiin kokoontuneille kannattajilleen.

- He sanoivat, että olen lähdössä Honoluluun. Se on naurettavaa! Minäkö jättäisin esi-isieni haudat, marttyyrit ja kansani? Ovatko he vakavissaan?

Kapinalliset saivat perjantaina lisää kansainvälistä tunnustusta, mutta he maksavat jatkuvasti kovaa hintaa ihmisuhreina. Taistelut junnaavat edestakaisin: parhaillaan kapinalliset yrittävät ottaa takaisin Bregan öljykaupunkia, jonka he menettivät maaliskuussa.

Taistelijat kokemattomia, aseet kotitekoisia

Benghazin sairaalassa vakavasti loukkaantuneiden tulva ei lopu. Kaatuneiden tilalle on saatava lisää miehiä, joten kiivas rekrytointi jatkuu. Kapinallisiin on liittynyt muitakin kuin arabeja, berberit tastelevat lännen vuoristoalueilla.

- Olen juristi ja lakimies. En ole eläessäni omistanut asetta. En olisi koskaan uskonut olevani tällaisessa tilanteessa, yksi mukaan värvätyistä sanoo.

Kokemattomuus ei ole ainut ongelma. Aseet ovat Gaddafin joukoilta perittyjä - kun varaosia ei ole, niitä täydennetään kotikonstein.

Ulkovallat yrittävät väsyttää Gaddafia omalta osaltaan. Nato iski sunnuntain vastaisena yönä jälleen Tripoliin.

Libyan kapinallishallinnon mukaan konkreettista vallanvaihto-ehdotusta Gaddafille ei ole vielä annettu. Sellainen aiotaan antaa ennen elokuun alkavaa muslimien ramadania.